Meghalt az üzbég diktátor

A Reuters három diplomáciai forrásra hivatkozva adott hírt Iszlam Karimov haláláról.

Meghalt Iszlam Karimov üzbég elnök – jelentette pénteken a Reuters. A brit hírügynökség három diplomáciai forrásra hivatkozva írt arról, hogy a 78 éves politikus egy stroke után távozott az élők sorából. Igen, meghalt – erősítette meg a Reuters információját az egyik forrás. A taskenti kormány hivatalosan egyelőre nem kommentálta az információt.

Iszlam Karimov
Iszlam Karimov
Shamil Zhumatov / Reuters

Üzbegisztán a világ egyik legnagyobb gyapotexportőre. Karimov erre, illetve a országa jelentős földgáz- és nemesfémkincsére hagyatkozva építette ki a rémuralmát, amelynek csak az egyik jele volt, hogy a karhatalom 2005. május 13-án Andidzsanban a tömegbe lövetett egy ellenzéki tüntetésen, hivatalos adatok szerint 187, egy dezertált üzbég titkosszolgálati tisztségviselő szerint akár 1500 ember életét oltva ki. Az áldozatokat tömegsírokba temették.

A Szamarkandban született, árvaként felnőtt Karimov 1991-ben ragadta magához a hatalmat. a világ egyik legbrutálisabb diktatúráját vezette Üzbegisztánban.  Utódot nem jelölt ki, így a közép-ázsiai ország következő vezetőjéről minden valószínűség szerint zárt ajtók mögött fog dönteni egy belső kör. A jelöltekről szóló cikkünket ide kattintva olvashatják el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.