Meggyilkolt gyerekekről neveztek el iskolákat

Százhét iskolát neveznek át Pakisztánban a tálib vérengzésben megölt áldozatokról. Pesavarban tavaly decemberben tinédzsereknek kellett meghalniuk egy iskolában, mert pakisztáni kormánykatonák gyermekei voltak.

Az északnyugat-pakisztáni határtartományban már több mint hatvan iskola viseli a tavaly meggyilkolt fiatalkorú áldozatok neveit. A legtöbb család hozzájárult a nagylelkű gesztushoz, de az egyik szülő a BBC-nek azt mondta, vele nem vették fel a kapcsolatot a hatóságok az átnevezés előtt.

A tavaly decemberben történt merényletben tálib fegyveresek támadtak rá az afgán határ közelében fekvő nagyváros katonai iskolájára. A vérengzés során százötven diák és tanár vesztette életét.

A pakisztáni hatóságok a támadás után ígéretet tettek, hogy szigorúan bánnak majd el a fegyveres csoporttal. A tanárokat fegyverkezelési gyakorlatra küldték, és most már fegyvert hordhatnak az iskolákba.

Mustaf Gháni elmondta, hogy a névváltoztatással egyrészt az áldozatok előtt szeretnének tisztelegni, másrészt pedig azt szeretnék üzenni a terroristáknak, hogy az oktatást nem lehet megállítani.

A pakisztáni kormány kétmillió rúpiát (5,5 millió forint) fizetett ki az áldozatok családjai számára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.