Menekülőre fogták az Iszlám Államhoz kiszökött lányok

A tizenöt éves Shamima Begum, a tizenhat éves Kadiza Sultana és a tizenöt éves Amira Abase február közepén szöktek el otthonról Szíriába, hogy csatlakozzanak az Iszlám Államhoz. Szíriában valószínűleg rájöttek, nem egy leányálom dzsihádista feleségnek lenni.

Daily Mail azt valószínűsíti, hogy a három lány megszökött terrorista férjüktől, és most valahol Moszul környékén járhatnak. Az Iszlám Állam hajtóvadászatot indított a három lány után, és egy közel-keleti szakértő szerint ha a nyomukra bukkannak, nyilvánosan kivégzik őket.

A lányok túlélési esélyeit firtatva a szakértő hozzátette, hogy a Moszul körüli terep nagyon nehéz lehet a lányok számára. Azt sem tudni, hogy a lányok mennyire tudnak arabul, és mennyi pénzük van. A szakértő szerint ha sikerül is biztonságos helyet találniuk, akkor is nagyon nehéz idők elé néznek.

A három lány szökéséről a Moszul Szeme közösségi oldalon is beszámol egy névtelen blogger, aki az életével is fizethet azért, hogy bejegyzéseiben a terroristák tevékenységéről posztol információkat. A Moszulban élő blogger azt is elmesélte, hogy az IS harcosai házról házra járnak, és átnézik a kommunikációs eszközöket, ezért arra hívja fel mindenki figyelmét, töröljék a tiltott tartalmakat telefonjukról vagy laptopjukról.

A brit lányokról egyébként úgy tűnt, jól érzik magukat férjeikkel. Erről tanúskodott az a fotó is, amelyet közösségi oldalaikra töltöttek fel. A képen az látható, hogy hatalmas nyugati luxusban élnek, kebabot, csirkét, sült krumplit és pizzát is ehetnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.