Még 210 telepeslakás épülhet Ciszjordániában

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök döntése az izraeli tévé szerint válasz arra, hogy az Itamár teleoen márciusban egy palesztin támadó megölte egy izraeli család öt tagját.

Az erről beszámoló tévéjelentés emlékeztetett arra, hogy a telepen márciusban egy palesztin támadó megölte egy izraeli család öt tagját: a szülőknek és három gyermeküknek, köztük egy csecsemőnek álmukban vágta el a torkát. A tudósítás szerint erre adott válasz a kormányfő lépése.

Az építkezések tervét még Ehud Barak védelmi miniszternek is jóvá kell hagynia. Kormánykörökből úgy hírlik, hogy a megvalósítás évekbe telhet. Itámárban újra meg újra kitörnek heves összecsapások a zsidó telepesek és a környező települések palesztin lakói között.

Izrael az 1967-es hatnapos háborúban elfoglalta a Jordán folyó nyugati partját, és máig katonai fennhatóságot gyakorol fölötte, de a terület egyes részeit 1993 óta a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Palesztin Hatóság igazgatja Rámalláhból. Izrael több mint 200 zsidó telepet és - még az izraeli jog szerint is - "illegális vadtelepet" létesített a megszállt területen, összesen mintegy 300 ezer telepessel

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.