Még soha nem láttak ilyen tüzet

Legalább hárman eltűntek és 130 épület pusztult el az Ausztrália nyugati részén tomboló tűzvészben.

A Perthtől délre fekvő Yarloopban volt a legnagyobb a pusztítás. Colin Barnett, az állam kormányzója azt ígérte, hogy újraépítik a 130 épületet, amely a tűz martaléka lett.

Az eddig 7000 hektáron fellobbanó lángok Harvey felé közelednek. A várost kiürítették, de riasztás van érvényben Waroonában és más térségekben is. A 60 kilométer per órás széllökések 50 méter magasra korbácsolták a lángokat. Mostanra valamelyest csillapodott a szél, de a szerdán kezdődött tűz továbbra is kiszámíthatatlan.

„Olyan körülményekkel találkozunk, amilyenekkel az ilyen tüzeknél még soha. Különösen, amikor Yarloopon haladt át a bozóttűz” – mondta Wayne Gregson, Nyugat-Ausztrália tűzoltóparancsnoka. 

A városban csaknem 250 tűzoltó dolgozik, és Új-Dél-Walesből újabb erősítést küldtek. Négy tűzoltó sérült meg oltás közben, illetve egy tűzoltóautó vált a lángok martalékává. Egyelőre nem tudni, hogy a város 500 lakójából hányan tudnak majd visszatérni. Az épületeiben keletkezett kár jelentős. Leégett a kocsma, a bowling klub és a történelmi asztalosműhelyek.

„Sok tapasztalt tűzoltó, aki évek óta van a testületnél, azt mondja, hogy még nem látott ehhez hasonlót" - mondta Murray Cowper helyi politikus a BBC-nek. "Egy hatalmas tűzgömb jött és sehogy sem tudták megállítani."

Alig egy hónapja Victoria állam déli részén égett a bozót. Akkor több mint száz otthon vált a lángok martalékává.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.