Villámcsapás okozta bozóttüzekkel érkezett az ausztrál karácsony

Több, mint 100 házat pusztított el a tűz karácsony napján Victoriában, Ausztrália második legnépesebb államában a hatóságok tájékoztatása szerint. 

Wye Riverben 98, Separation Creekben 18 otthon vált a lángok martalékává, azonban értesüléseink szerint nem sérült meg senki - számolt be a BBC. Tűzoltók százai harcolnak a lángokkal a ausztrál nemzetörökség részét képező Great Ocean Road mellett. 

A turisták kedvelt célpontjának számító Lorne-ból közel 1600 helyi lakost és nyaralót kellett kiköltöztetni pénteken, mert attól tartottak, hogy ha megfordul a szél, akkor a város irányába fordítja a lángokat. Ők szombaton azonban visszatérhettek otthonaikba, de sokan, akiket a tűz miatt evakuáltak, sebtében kialakított menedékekben töltötték a karácsonyestét.

A tűz egy villámcsapás nyomán ütött ki december 19-én, amit az erős szél és a hőség felerősített 2,200 hektárt felégetve. 500 tűzoltó, 60 locsolókocsi és 18 repülőgép segít az oltásban. A hűvösebb idő és az eső miatt jelentősen csökken a tűzveszély. A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy ennek ellenére a tűz akár még hetekig is éghet.

Victoria a tüzekkel leginkább sújtott régió a világon. Gyakran alakulnak ki bozóttüzek villámcsapások nyomán, vagy a kempingezők okozta balesetekből, eldobott cigarettacsikkekből, de nem ritka a gyújtogatás sem.

2009-ben több, mint 170-en vesztették életüket Victoriában Ausztrália legnagyobb bozóttüzében. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.