Még ma hazatérhet Tóásó Előd

A Santa Cruz-i El Deber és az Estrella del Oriente napilapok is címoldalukon – fotót is közölve – számoltak be a magyar sajtóhírekre hivatkozva arról, hogy Tóásó Előd és a bolíviai-horvát állampolgárságú Mario Tadic elhagyták Bolíviát, és chilei területre érkeztek magyar segítséggel. A terrorizmusper egyébként május elején folytatódik.

Tóásó Elődöt és Mario Tadicot 2009. április 16-án, a Santa Cruz város Las Americas szállodájában végrehajtott rendőrségi kommandós akció során fogták el. Rózsa-Flores Eduardo, a romániai születésű Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer azonban életét vesztette.

A külföldi zsoldosoknak minősített csoportot azzal vádolta meg a bolíviai hatóság, hogy a Santa Cruz-i szeparatisták megbízásából destabilizálni kívánták az országot, így merényletet terveztek egyebek között Evo Morales elnök ellen.

Tóásó Előd (b) és Mario Tadic már chilei területen
Tóásó Előd (b) és Mario Tadic már chilei területen
Baptista Szeretetszolgálat / MTI

A mostani kimentő akcióban részes Baptista Szeretetszolgálat – miként ezt a NOL-on ismertettük – azt valószínűsítette, hogy Tóásó már ma, hétfőn Magyarországra érkezhet. Az El Deber beszámolójában a budapesti Külgazdasági és Külügyminisztérium segítségét emelte ki a két személy külföldre, Chilébe távozásában, miután Tóásó szabadulását követő két hónap alatt sem kapta még vissza útlevelét a bolíviai hatóságtól.

Az Erbol hírügynökség közben már közzétette az úgynevezett terrorizmusper néhány védőügyvédének és az egyik ügyésznek a reakcióját is a történtekre. Gerardo Prado, a két elítélt ügyvédje szerint, minthogy Tóásó és Tadic is már szabadultak, joguk volt eldönteni, hogy elmennek vagy Bolíviában maradnak. Egy másik védőügyvéd ugyancsak elégedettségének adott hangot, hogy sikerült elhagyniuk az országot, miután a februári vádalku megállapodásait a kormányzat nem tartotta be, és a pereljárás során emberi jogaikban megsértették Tóásóékat. Mint mondta, várható, hogy Tóásóék hazatértüket követően elmondják az igazságot. Szerinte ennek már aligha lesz hatása a májusban folytatódó terrorizmusper többi vádlottjára.

A belügyminisztériumot képviselő Óscar Vera ügyész szerint sem okoz problémát távozásuk a per folytatásában, hiszen a gyorsított ítélethozatali eljárás, a vádalku során mindketten elismerték, fegyveres felkelésben való részvétel miatt érkeztek az országba, illetve tettek terhelő vallomást Rubén Costas Santa Cruz-i kormányzóra, mint Rózsa Flores behívójára. A kormányzót ennek alapján bíróság elé lehet állítani.

Az Estrella del Orinte napilap pedig arra hívta fel a figyelmet, Tóásó és Tadic „kimentését” megelőzően érkezett a hír, hogy Spanyolországban kért menedéket Germán Cardona ezredes.

A Nol-on beszámoltunk arról, hogy Cardona egy titkos jelentésben azt állította: a hadsereg egyik raktárából tűnt el azon fegyverek egy része, amelyeket aztán a Santa Cruz-i kiállítási csarnokban foglaltak le a terrorizmusvád alátámasztására. Az ezredes szerint a fegyverek ügyében Juan Ramón Quintana elnökségi miniszter és Álvaro Garcia Linera alelnök testvére adott utasítást, hogy legyen bizonyíték Rózsáék csoportja ellen.

Az említett lapok ugyanakkor most nem tettek említést arról, hogy mi lesz a sorsa Tóásó bolíviai feleségének, María Elenának, a 2012-ben elhunyt jobboldali politikus, volt miniszter, Guillermo Fortún lányának.

A hétvégi magyar sajtójelentések szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium, illetve a Baptista Szeretetszolgálat azt tervezi, hogy Tóásó családját is elhozzák. Nyilvánvalóan a Buenos Aires-i követségünk, amelyhez Bolívia tartozik, ad vagy már adott is vízumot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.