Tóásó-ügy: A hadsereg fegyvereit használták a terrorizmus perben

Egy Spanyolországba szökött ezredes most azt állítja, a terrorizmus per döntő bizonyítékaként szereplő fegyverek a hadsereg raktárából származnak.
Újra a bolíviai újságok címoldalára került az úgynevezett terrorizmus per ügye. Ezúttal a Spanyolországban menedéket kereső Germán Cardona ezredes nyilatkozta azt, hogy a Rózsa Flores Eduardo féle külföldi csoport 2009. április 16-i likvidálását követően a Santa Cruz vásárvárosi területén lefoglalt fegyverek egy része a hadsereg egyik raktárából tűnt el ugyanazon év március 9-én. Az ezredes ilymódon azt állította, hogy a terrorizmus vád döntő bizonyítékát valójában az Evo Morales vezette kormányzat megbízásából vitték a helyszínre, Rózsáék tudta nélkül.

Az ezredes – mint az El Deber napilapnak Spanyolországból adott interjújában közölte – annál az egységnél szolgált, ahol a fegyvereket eredetileg őrizték, majd elszállították, s később furcsa módon a Cotas telefontársaság vásárvárosi pavilonjában „bukkantak rájuk" a nyomozók. Azt állítja, hogy minderről értesítette a Santa Cruz-i ügyészséget, ám vizsgálat helyett őt kezdték zaklatni és üldözni.

Marcelo Soza, aki majd öt éven át vezette ügyészként a nyomozást a Rózsa-féle ügyben, ám még tavaly tavasszal Brazíliába szökött, most az Erbol rádiónak nyilatkozva gyakorlatilag megerősítette Cardona ezredes állítását. „Tény, hogy a rendőrségen belül is voltak olyan hírek, melyek szerint a Cotas kiállítási standján talált fegyverek egy részét a hadseregnél őrizték a Rózsáék elleni akciót megelőzően" - mondta.

 

Tóásó Előd (jobbra) és a bolíviai-horvát Mario Tadic (balra)
Tóásó Előd (jobbra) és a bolíviai-horvát Mario Tadic (balra)
REUTERS/Stringer

Evo Morales kabinetjének két tárcavezetője, így Reymi Ferrera védelmi és Hugo Moldiz kormányzati miniszter kedden kétségbe vonta Cardona ezredes szellemi állapotát, skizofrénnak és hazudózónak nevezve a tisztet.

Carmen Eva Gonzalez ellenzéki képviselőnő ugyanakkor azt hangoztatta, hogy egyre másra kerülnek elő bizonyítékok, miszerint az úgynevezett terrorizmus ügyet a kezdetektől a kormány manipulálta azzal a céllal, hogy a Santa Cruz-i ellenzék vezetőit megsemmisítse. Ehhez bűnöket, gyilkosságokat követtek el, gyakorlatilag az állami terrorizmus érvényesült – állítja.

Mint emlékezetes, 2009. április 16-án a bolíviai rendőrség kommandósai a Santa Cruz-i Las Americas szállodában meggyilkolták Rózsa Flores Eduardót, a romániai Magyarosi Árpádot és az ír Martin Michael Dwyert, illetve elfogták Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát Mario Tadicot. E két utóbbi mellett a terrorizmus perben 37 Santa Cruz-i személyt vádoltak meg, akik közül 18-an külföldre szöktek. A hatodik évfordulón, idén áprilisban már csak négyen voltak börtönben, néhányan pedig házi őrizetben. Tóásó és Tadic is rövidített eljárásban különalkut kötött, s az addig előzetesben eltöltött 5 év és 10 hónapnyi börtönbüntetést kaptak. Immár szabadok, cserében azért, hogy elismerték részvételüket fegyveres felkelésben, illetve terhelő vallomást tettek Ruben Costasra, Santa Cruz kormányzójára, mint felbujtójukra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.