Még egyszer nekifutnak a tűzszünetnek

A hetvenkét órás fegyvernyugvás kedden reggel nyolckor lép életbe a Gázai övezetben.

Az egyiptomiaknak hétfő este Izraelt és a Hamászt is sikerült meggyőzniük, így kedd reggel hetvenkét órás humanitárius tűzszünet fog életbe lépni a Gázai övezetben. A feltétel nélküli fegyvernyugvásról egy izraeli tisztségviselő a Háárecnek azt mondta, hogy ha kitart, akkor a palesztin földsávon nem lesz többé szükség izraeli katonák jelenlétére, vagyis a zsidó állam kivonul a területről a Hamász alagútrendszerének a felszámolása után.

A tűzszünet alatt a két fél Kairóban leül tárgyalni egy hosszan tartó fegyvernyugvásról is. Ezért a Hamász a Gázai övezet blokádjának a feloldását és a határátkelők megnyitását kéri, Izrael pedig azt, hogy a „nyugalmat nyugalomért” elv jegyében a palesztin szélsőségesek hagyjanak fel az ellene indított rakétatámadásokkal. Izrael négy hete kezdődött gázai hadműveletének, a Protective Edge-nek eddig több mint 1800 halottja és kilencezer sérültje volt a palesztin földsávon. Az izraeli áldozatok száma 67-nél jár. Három kivételével mindannyian katonák, akik a gázai harcokban estek el.

A már végrehajtott részleges kivonulás ellenére Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn azt mondta, hogy a Protective Edge mindaddig folytatódik, amíg Izraelbe vissza nem tér a nyugalom. A kedden kezdődő tűzszünetre az izraeli kormány biztonsági kabinetje bólintott rá.

Hétfőn ugyan a palesztin földsáv jelentős részén Izrael egyoldalúan kihirdetett egy hétórás tűzszünetet, de ezalatt is kitörtek harcok, Jeruzsálemben pedig két terrortámadás is volt. Pénteken egy szintén hetvenkét órásra tervezett tűzszünet foszlott semmivé alig két óra után. Az a pénteki megállapodásban is szerepelt, hogy a két fél Kairóban megpróbál összehozni egy hosszan tartó fegyvernyugvást, de az egyiptomi fővárosba végül csak a palesztin küldöttség utazott el, az izraeli nem.

Izraelre ma 63 rakétát és másfajta lövedéket lőttek ki a Gázai övezetből. A hétórás fegyvernyugvás vége után a határ menti izraeli városokban folyamatosan szóltak a légvédelmi szirénák. Az izraeli légvédelmi rendszer, a Vaskupola kilenc rakétát szedett le a városok felett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.