galéria megtekintése

Nagy robbanással ért véget a tűzszünet

2 komment

NOL

Véget ért a Gázai övezetben reggel tízkor hatályba lépett részleges humanitárius fegyvernyugvás, amely alatt Jeruzsálemben azért terrortámadást hajtottak végre, a városi egyetem mellett pedig lövöldözés volt. Az izraeli hadművelet folytatódik.

Délután ötkor egy hatalmas detonációval ért véget az a hétórás humanitárius tűzszünet, amelyet Izrael hirdetett ki egyoldalúan a Gázai övezetben az ENSZ rafahi fiúiskoláját érő vasárnapi támadás nyomán. Helyszíni jelentések szerint valószínűleg az izraeli haditengerészet egyik hajója mért csapást egy gázavárosi célpontra.

Néhány incidenstől eltekintve a tűzszünet nyugodtan zajlott, bár jellemző, hogy a korábbi fegyvernyugvási időszakoktól eltérően a palesztin földsáv lakói sehol nem merészkedtek ki az utcákra. A tűzszünet Rafahra nem is vonatkozott, az izraeli hadsereg pedig bejelentette azt is, hogy válaszolni fog, ha megtámadják. Ez Beit Hanúnban meg is történt.

A tűzszünet ellenére a Gázai övezet lakói félnek kimozdulni
A tűzszünet ellenére a Gázai övezet lakói félnek kimozdulni
Finbarr O'Reilly / Reuters

 

A tűzszünet alatt a palesztin szélsőséges szervezet, a Hamász négy rakétát lőtt ki Izraelre, a palesztinok viszont azt állítják, hogy a fegyvernyugvást megszegte a zsidó állam is, és izraeli légicsapás ölt meg egy nyolcéves kislányt a tengerparton fekvő menekülttáborban, Satiban. Huszonkilenc ember sérült meg.

Azóta, hogy a Hamász rakétáira válaszul Izrael négy hete egy hadművelet, a Protective Edge elindítása mellett döntött, a Gázai övezetben 1800 ember vesztette életét az izraeli erők különféle támadásai miatt. A másik oldalon 67 ember halt meg. Három kivételével Izrael katonáiról van szó, akik a Protective Edge keretében elindított szárazföldi offenzíva közben estek el a Gázai övezetben.

A Gázai övezet romokban áll az izraeli egységek és a Hamász közötti harcok miatt. Mohammed Mustafa palesztin miniszterelnök-helyettes hétfőn a Reutersnek mondta, hogy az újjáépítés hatmilliárd dollárba fog kerülni. Nem mintha pénzre lenne remény. A 2009-es konfliktus után a palesztinoknak ötmilliárd dollárt ígértek, de ennek máig is csak a töredéke érkezett meg.

A palesztin földsáv romokban áll a harcok miatt
A palesztin földsáv romokban áll a harcok miatt
Suhaib Salem / Reuters

A hétórás humanitárius tűzszünetet Izrael annak ellenére hirdette meg, hogy szombaton a kormány biztonsági kabinetjének az ülésén még az a döntés született, hogy fegyvernyugvás és kivonulás addig nem lesz, amíg az izraeli egységek el nem érik a szárazföldi offenzíva célját. Ez a cél a Hamász Izraelbe is átnyúló föld alatti alagútrendszerének a felszámolása, és az izraeli egységek már közel is járnak hozzá. Egy részüket vasárnap elkezdték kivonni a Gázai övezetből.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ennek kapcsán hétfőn azt mondta, hogy a a hadművelet folytatódik a Hamász támadásai miatt, és mindaddig tart is, amíg Izraelbe vissza nem tér a hosszan tartó nyugalom. Nem akarunk ártani Gáza lakóinak. A Hamász nem hagyja őket segélyhez jutni – hangoztatta a kormányfő. A közkeletű vádak szerint a mostani harcok rengeteg civil áldozatának az oka, hogy a palesztin szélsőségesek lakóházakban és mecsetekben rejtik el a fegyvereiket, az izraelieknek pedig nincs más választásuk, mint odavágni. Ezekről a csapásokról az érintett negyedek lakóit telefonon és szórólapokon is figyelmeztetik.

Ami a tűzszünetet illeti, Izrael az ENSZ rafahi fiúiskoláját érő vasárnapi halálos támadás után tett bejelentést róla, amely már a harmadik incidens volt, amelyben a világszervezet valamelyik létesítményét az izraeliek eltalálták a Gázai övezetben. Tízen haltak meg.

A felborult jeruzsálemi busz a terrortámadás után
A felborult jeruzsálemi busz a terrortámadás után
Ammar Awad / Reuters

Hétfőn a jeruzsálemi Smuel Hanavi negyedben egy palesztin építőmunkás kotrógéppel hajtott ki egy építkezésről és ment neki egy busznak. A busz oldalra dőlt, a kotrógépben ülő palesztin férfi pedig ezután átgázolt egy járókelőn, aki – egy 25 éves ultraortodox zsidó férfi – belehalt a sérüléseibe. A támadóval a rendőrök a helyszínen végeztek. A kelet-jeruzsálemi negyedben, Dzsabal Mukaberben élő férfit a hatóságok később terroristának, az incidenst terrorizmusnak nyilvánították. A buszon négy ember szenvedett könnyű sérüléseket.

Az izraeli erők egy része már megkezdte a kivonulást. A kérdés az, hogy meddig fog tartani
Az izraeli erők egy része már megkezdte a kivonulást. A kérdés az, hogy meddig fog tartani
Baz Ratner / Reuters

A Háárec és a Reuters friss jelentése szerint délután lövöldözés tört ki a Scopus-hegyen, a Jeruzsálemi Héber Egyetem mellett. A motoron érkező férfi a Wadi al-Joz negyedben nyitott tüzet egy buszmegállóra, egy embert – egy húszéves katonát – súlyosan megsebesítve közülük. A biztonsági erők hajtóvadászatot indítottak a kézre kerítéséért.

Nir Barkat jeruzsálemi polgármester a kotrógépes támadás után figyelmeztetett, nehogy a város lakói a saját kezükbe vegyék a törvényt. Aki ezt teszi, nagy árat fog fizetni – tette hozzá.

Tel-Avivban eközben a kikötőt és a környező negyedeket fésülik át egy fenyegetés miatt. Délután egy férfi felhívta a rendőrségi forródrótot azzal, hogy merényletet akart végrehajtani, de inkább lemondott róla, és vissza akar térni Hebronba.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.