A vonuló menekültekhez is eljutnak az adományok

Átcsoportosította kapacitásait a Magyar Vöröskereszt, amely több száz vonuló migránsnak osztott ételt, vizet és ruhát péntek óta - áll a szervezet szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Pénteken a röszkei gyűjtőpont és a Nyugati pályaudvari tranzitzóna mellett Bicskén és az M1-es autópályán kialakult helyzetben kellett gyorsan és hatékonyan helytállniuk. Csütörtökön és pénteken a szervezet munkatársai és önkéntesei a bicskei vasútállomáson ételt, vizet és tisztálkodószereket osztottak a pályaudvaron veszteglő rászorulóknak.

A pénteken gyalogszerrel útnak indult több száz ember számára az M1-es autópálya 22-es kilométerénél sátrakat állított fel, de a lehetőséget végül nem vették igénybe a menekültek, inkább továbbindultak.

Önkénteseik az úton lévőknek vizet, konzerveket, gyümölcsöt, takarókat, ruhákat adtak és szükség esetén elsősegélyt nyújtottak, Hegyeshalomnál az első buszok megérkezése óta élelmiszerrel, vízzel és szükség esetén elsősegélynyújtással segítenek.

Ezzel egy időben fővárosi önkénteseik, munkatársaik egy részét a Keleti pályaudvarhoz rendelték, ahol az esős időre tekintettel takarókkal, esőkabátokkal és teával segítenek. A Magyar Vöröskereszt a 1359-es adományvonalát is elindította, amelyet felhívva vagy az ADOMANY szót SMS-ben elküldve 250 forinttal támogathatja mindenki a menekültek segítéséért végzett humanitárius munkát.

A Magyar Református Szeretetszolgálat szombati közleménye szerint a debreceni befogadó táborban folyamatos nőgyógyászati ellátást, valamint heti két alkalommal gyermekfoglalkoztató délutánokat biztosítanak. Budapesten és az úton lévő rászorulókon is segítenek.

Az MRSZ pénteken 1000 szendvicset, több száz gyorsan fogyasztható élelmiszert, valamint ivóvizet, higiéniai szereket és pelenkát osztott ki a budapesti Keleti pályaudvar tranzitzónájában az ott veszteglő több ezer ember között.

Az esti órákban az M1-es autópálya leállósávjában, Ausztria irányába gyalogló mintegy ezer fős csoportot követték, és szintén tisztasági eszközökkel, élelmiszerrel, valamint ivóvízzel látták el őket.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat arról tájékoztatott, hogy mivel a Keleti pályaudvaron ismét megjelentek a menekültek, szombat este is a helyszínre küldik - két hónapja minden nap ottlévő - mozgó orvosi rendelőjüket. A máltai orvosok esténként mintegy száz-százhúsz beteget vizsgálnak meg. A rendelést fárszi, pastu, urdu vagy arab nyelven beszélő önkéntes tolmácsok segítik.

Péntekről szombatra virradó éjszaka a szeretetszolgálat is részt vett a migránsokat az osztrák határra szállító konvoj útnak indításában és határig kísérésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.