Mecsetnél robbantottak a szaúdi határ közelében

Legalább tizenöten meghaltak, amikor öngyilkos merénylő robbantott egy síita mecsetnél, a jemeni határhoz közeli Abha városában, Szaúd-Arábiában.

A BBC beszámolója szerint tizenöten, a szaúdi állami televízió, az al-Ekbarija szerint legalább tizenheten vesztették életüket, amikor csütörtökön öngyilkos merénylő robbantott egy síita mecsetnél.

Egy vezető szaúdi hivatalnok a BBC-nek azt mondta, a mecsetet a szaúdi biztonsági erők emberei használták. A támadásért egyelőre senki sem vállalta a felelősséget, ugyanakkor elképzelhető, hogy az Iszlám Állam állhat mögötte.

Nem ez lenne az első eset, hogy szélsőséges szunnita szervezet merényletet követ el szaúdi mecsetek ellen. Májusban Dammám városában támadtak mecsetre a dzsihadisták, akik Facebook-oldalukon "dicsekedtek" el azzal, hogy a "kalifátus egyik katonája" robbantotta fel magát.

Szaúd-Arábiát ellenségnek tartja az Iszlám Állam, mivel az ország részt vesz a terrorszervezet elleni szíriai és iraki légi hadjáratban. A szaúdi hatóságok tavaly közölték, aki külföldre utazik és csatlakozik a dzsihadistákhoz, súlyos büntetésekre számíthat. Július közepén a biztonsági erők összesen 431 embert vettek őrizetbe, többségük szaúdi állampolgár, de akadt köztük szép számmal külföldi is, akik Jemenből és Szíriából érkeztek. A razziával hat öngyilkos merényletet akadályoztak meg, amelyeknek célpontjai a keleti tartományok mecsetjei lettek volna, minden esetben pénteken, adott időben.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.