431-en már biztosan nem fognak robbantani Szaúd-Arábiában

A szaúdi biztonsági erők az Iszlám Állam 431 harcosát fogták el, akik mecsetek és diplomáciai, kormányzati és biztonsági létesítmények elleni merényletre készültek.

Összesen 431 embert vettek őrizetbe, többségük szaúdi állampolgár, de akadnak köztük szép számmal külföldiek is, akik Jemenből és Szíriából érkeztek. A hatóságok hat öngyilkos merényletet akadályoztak meg, amelyeknek célpontja a keleti tartományok mecsetjei lettek volna, minden pénteken, adott időben – idézi a Reuters a szaúdi belügyminisztérium közleményét. A mecsetek mellett diplomáciai missziók, biztonsági létesítmények és kormányhivatalok is az Iszlám Állam célpontjai lettek volna. Azzal kapcsolatban, hogy a gyanúsítottakat hol és mikor vették őrizetbe, a minisztérium nem közölt információkat.

A bejelentésre néhány nappal azután került sor, hogy egy autóba rejtett pokolgép robbant fel a királyság egyik legszigorúbban ellenőrzött börtöne melletti ellenőrzőpontnál. A sofőr meghalt, két biztonsági ember pedig megsérült a merénylet során, amelyért az Iszlám Állam magára vállalta a felelősséget. A szélsőséges szunnita szervezet harcosai májusban kétszer is robbantottak síita mecseteknél, 25 embert ölve meg.

Szaúd-Arábiát ellenségnek tartja az Iszlám Állam, mivel az ország részt vesz a terrorszervezet elleni szíriai és iraki légi hadjáratban. A szaúdi hatóságok tavaly közölték, aki külföldre utazik és csatlakozik a dzsihadistákhoz, az súlyos büntetésekre számíthat.

Ennek ellenére sokan döntenek úgy, hogy elmennek harcolni a szélsőséges szervezet oldalán. Júniusban például egy szaúdi férfi végzett 27 emberrel, 227 ember pedig megsérült, amikor öngyilkos merényletet követett el az egyik kuvaitvárosi síita mecsetben.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.