Robbantás egy kuvaiti mecsetnél

A pokolgépet egy kuvaitvárosi síita mecsetben hozta működésbe az öngyilkos merénylő a pénteki ima idején. Sajtóértesülések szerint 25 ember meghalt, több mint 200 megsérült.
A kuvaiti tájékoztatási miniszter (k) vigasztalja a támadást túlélő imámot
A kuvaiti tájékoztatási miniszter (k) vigasztalja a támadást túlélő imámot
JASON REED / Reuters

A detonáció a főváros egy forgalmas negyedét rázta meg. Hatósági közlések szerint az öngyilkos merénylő az asz-Szádik mecsetnél robbantotta fel magát, a támadásnak pedig eddig 25 halálos áldozata és 202 sérültje van. A pénteki imákat a muzulmán böjti hónap, a ramadán ideje alatt a szokásosnál több hívő látogatja. Egy mentős az AP hírügynökségnek azt nyilatkozta, az áldozatok többsége fiatal fiú és férfi.

A merényletért még senki nem vállalta a felelősséget, de egy az Iszlám Államhoz közel álló forrás azt mondta, a támadás mögött a szunnita szélsőséges szervezet áll. Az Iszlám Állam korábban több hasonló robbantást hajtott végre a szomszédos Szaúd-Arábiában és Jemenben.

Egy kuvaiti parlamenti képviselő, aki szemtanúja volt a támadásnak elmondta, hogy a mecset tele volt, mintegy kétezer ember tartózkodott benne, amikor a pokolgépet felrobbantották. Ő látta is a merénylőt, akit egy a húszas éveiben járó fiatal férfiként írt le.

Kuvait miniszterelnöke, Nászer al-Mohammed al-Ahmed asz-Szabáh kijelentette, a támadás egy kísérlet volt a nemzeti egység megbontására. „Ez túl nehéz feladat a számukra, és mi sokkal erősebbek vagyunk náluk” – mondta. A szunnita Kuvaitban él egy nagyobb síita közösség, melyet az Iszlám Állam eretneknek tart.

Az állami televízió bemutatta azt is, ahogy a kuvaiti emír, Szabáh al-Ahmad al-Dzsáber asz-Szabáh ellátogat a megtámadott síita mecsethez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.