Maszkos szélsőjobbosok verték szét Lipcse egy részét

Mintegy 250 maszkos huligán randalírozott Lipcse Connewitz nevű kerületében hétfő este. A lázongók török éttermekbe törtek be, kirakatokat zúztak össze, autókat gyújtogattak és rendőröket bántalmaztak, miközben a belvárosban a szélsőjobboldali Pegida helyi szárnya tartott bevándorlás ellenes demonstrációt.

A Spiegel Online úgy értesült, hogy a rendőrség szerint a maszkot viselő tüntetők futballhuligánok voltak. A 211 előállított személy közül sokan nem ismeretlenek a hatóságok előtt korábban elkövetett erőszakos bűncselekményeik miatt.

A hatóságok összesen 57 bűncselekmény miatt indítottak eljárást, beleértve a fegyverrel és robbanóanyaggal való visszaélést, illetve a kábítószer birtoklást is. Az intézkedések során öt rendőr sérült meg.

211 embert vettek őrizetbe
211 embert vettek őrizetbe
Twitter

A hétfő esti első jelentések szerint huligánok randalíroztak Plagwitz kerületben, majd a tömeg váratlanul betört Connewitzbe, a jobboldal lipcsei fellegvárába, végig vonultak a Wolfgang-Heinze utcán és megrongáltak mindent, ami az útjukba került. Több száz méter hosszú útszakaszon nem maradt ép kirakatüveg. Betörtek többek között egy kebaboshoz, egy népszerű bárba, egy függönyboltba és egy zeneboltba is.

A rendőrség kordonnal lezárta az utcákat, vízágyúval oszlatta a tömeget, miközben rendőrségi helikopter körözött Connewitz fölött.

A lázongások éppen akkor törtek ki, amikor a Pegida (Patriotische Europaeer gegen die Islamisierung des Abendlandes azaz Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen) mozgalom helyi szárnya, a Legida tartott vonulásos demonstrációt Lipcse belvárosában arra emlékezve, hogy épp egy évvel korábban, 2015. január 12-én Drezdában megtartotta első tüntetését, s az akkor mindössze néhány ezer főt számoló diákkezdeményezésből országos mozgalom lett egy év alatt. A drezdai rendezvényt a szervezők lemondták és a támogatókat több fórumon is arra szólították fel, hogy tegyenek egy kirándulást Lipcsébe, ahogy azt a Pediga vezérigazgatója, Lutz Bachmann is megtette.

Orbánnak hálásak a bevándorlás ellenes tüntetők
Orbánnak hálásak a bevándorlás ellenes tüntetők
Fabrizio Bensch / Reuters

A hivatalos tüntetés nagyobb rendzavarások nélkül zajlott le, bár az MDR televízió egyik riporterét a tömeg szélén állók állítólag megtámadták. A szónokok mind a szilveszter este Kölnben és Hamburgban történt, csoportosan elkövetett szexuális zaklatásokról beszéltek, Bachmann pedig bejelentette, hogy a mozgalom február elején tüntetéseket szervez Európa nagyobb városaiban.

A német szélsőjobb köszöni Orbánnak

Képeket a tüntetésről ide kattintva nézhet.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.