galéria megtekintése

Erőszak Kölnben: „Csak a szörnytett után fogjuk fel, hogy emberek mire képesek”

99 komment


Dési András

A német és európai rendőrségeknek fel kell készülniük a szilveszteri kölni csoportos szexuális atrocitásokhoz és tömeges rablásokhoz hasonló esetekre. Ehhez a képzés mellett a politikának anyagi forrásokat is kell biztosítania – véli Rita Steffes-enn német kriminológus, aki sürgeti, hogy az áldozatok gyors és ingyenes terápiában részesüljenek.


Harcias, kőkeményen fellépő rendőrségért kiált a közvélemény? Amely masszív kényszerítő eszközökkel lép fel például a nőket körülvevő agresszív férfiakkal szemben? Megfelelő tréninggel megoldható, de az esetleg ártatlanokat is érintő tömegoszlatás után senki se panaszkodjon rendőri brutalitásra – mondja Rita Steffes-enn német kriminológus. A szexuális bűncselekményekre szakosodott kriminológus – aki tudományos pályája előtt 1987–1991 között Rajna-Pfalz tartományban rendőrként szolgált – nem tagadja, őt is hidegzuhanyként érték a szilveszterkor Kölnben történtek, a nők ellen csoportosan elkövetett szexuális atrocitások és rablások.

– Ez valóban sosem látott bűnözési dimenzió. Egy helyen, ilyen rövid idő alatt, ilyen kriminális energiával ennyi áldozattal szemben még sosem vittek véghez ennyi bűncselekményt

– hangoztatta lapunknak nyilatkozva.

 

A kaiserseschi Kriminológiai és Rendőrségkutatási Központ (ZKPF) vezetője ugyanakkor védelmébe vette a tehetetlenséggel és felkészületlenséggel vádolt rendőrséget. – A szégyenteljes kölni eset olyan, mint amikor egy ország először szembesül egy ámokfutással. Csak a szörnytett után fogja fel a társadalom, hogy emberek mire képesek – tette hozzá.

Németországot változatlanul sokkhatás alatt tartják a szilveszteri atrocitások. A rendőrség már tizenhat gyanúsított után nyomoz, a feljelentések száma meghaladja a 120-at. Az elkövetőkről változatlanul keveset tudni, de továbbra is tartja magát az a verzió, hogy fiatal arab és észak-afrikai férfiak szervezett akció keretében, csoportosan támadtak rá női áldozataikra.

Steffes-enn a kölni történéseket komoly figyelmeztető jelnek tartja a német rendőrség és más európai országok rendfenntartó erői számára. – Fel kell készülni arra, hogy utcai tömegrendezvényeken bizony előfordulhatnak ilyen borzalmak. A közelgő karneváli szezon kapcsán a rendőrségnek el kell döntenie, több civil vagy egyenruhás erővel lesz jelen a köztereken.

Akcióban a kölni rendőrség. Sosem látott bűnözési dimenzió
Akcióban a kölni rendőrség. Sosem látott bűnözési dimenzió
Marius Becker / MTI/EPA

Mindkettőnek van előnye és hátránya. Miközben a polgárokat a minél több egyenruhás jelenléte nyugtatja meg, a felderítés és a megelőzés a civil ruhások bevetésével lehet eredményesebb. Mindennek persze előfeltétele, hogy a politika megfelelő költségvetést biztosítson, amiből finanszírozható a több és képzettebb rendőrség iránti társadalmi igény – mondta.

Az eddig rendelkezésre álló információkat elemezve Steffes-enn úgy látja, hogy Kölnben a szexuális inzultusok, a fogdosások, „tapizások alul-felül” alapvetően a figyelemelterelést szolgálták. A szexuális agresszió által megfélemlített nőket ugyanis könnyen ki lehetett fosztani. A rablási indítékot erősíti az a tapasztalat, hogy a (csoportos) szexuális bűncselekményeket elkövetők nem szokták ilyen kevés testkontaktussal beérni. A csoportos erőszaknál is legkevesebb az orális szexre való kényszerítés, ami Kölnben – az eddigi ismeretek alapján – szerencsére nem történt meg.

A kriminológus szerint a rendőrségi éberség növelése mellett másik fontos feladat az áldozatokkal való törődés. A jogállamnak a tettesek felderítésén és felelősségre vonásán túl arról is kell gondoskodnia, hogy a sokszor halálfélelmen átment nők a traumák feldolgozása érdekében mielőbb gyors és ingyenes terápiában részesüljenek.

„Arra gerjedtek, hogy félek”

– Élvezték a szenvedésemet, láthatóan arra gerjedtek, hogy félek. Azt hittem, hogy meghalok, méghozzá a lehető legfájdalmasabb módon – Lara Logan, a CBS amerikai tévétársaság riportere így számolt be arról, amikor 2011 februárjában a kairói Tahrír téren a Mubarak-rendszer távozását követelő tüntetések egyikén közel kétszáz fős tömeg molesztálta, fogdosta. A tortúra negyven percig tartott, s Logant egyiptomi nők által riasztott katonák menekítették ki. A Tahrír téren rendszeresek voltak a nők elleni szexuális támadások. Amikor 2013 júliusában az iszlamista államfő, Mohamed Murszi távozását ünnepelték, egy nap leforgása alatt nyolcvan nőt ért szexuális inzultus az ünneplő tömegben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.