Márciusig még mindig csak egy gyerek a legális

Korai volt az öröm Kínában. A múlt hét végén bejelentett enyhülés az egykepolitikában csak márciustól érvényes, ha életbe lép a törvénymódosítás.

Az 1979-ben bevezetett szabályozás, amely az egygyerekes családokat támogatja továbbra is érvényben marad egészen addig, amíg hatályba lép a jogszabály módosítása.

A félreértést az okozta, hogy pénteken egy helyi tisztviselő azt mondta: azoknak a nőknek, akik már a második gyerekükkel várandósak, nem kell szembe nézniük a szankciókkal. Ebből a kijelentésből arra következtettek, hogy a változás már életbe lépett.

Ennek ellentmond, hogy vasárnap a Nemzeti Egészségügyi és Családtervezési Bizottság már arról tájékoztatott, hogy a helyi tisztviselőknek továbbra is a korábbi családtervezési törvényt kell betartatniuk, amíg márciusban törvénybe nem iktatják a kétgyerekes változtatásokat. 

"A kétgyerek-politikát a törvénnyel összhangban kell végrehajtani" - áll a bizottság egy tisztviselőjének nyilatkozatában. "Mindaddig, amíg a törvény életbe lép", a helyi hivatalnokoknak "szigorúan be kell tartatni a meglévő szabályozást" és "nem cselekedhetnek saját belátásuk szerint" - teszi hozzá az állásfoglalás.

A kormány várakozásai szerint 90 millió pár választhatja majd azt, hogy második gyereket is vállalnak. A BBC helyi tudósítói szerint azonban sok család továbbra is csak egy gyereket szeretne, mert ez a családmodell vált az elfogadott társadalmi normává.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.