galéria megtekintése

Nagy ára volt a kínai egykepolitikának

0 komment

NOL

Csecsemőgyilkosságok, 400 millió meg nem született gyerek, eltűnő lányok és több milliárd jüannyi büntetés Kína híres egykepolitikájának felületes mérlege. Az ország családonként mindössze egy gyerek születését támogató szabályozásának eltörlését tegnap jelentették be. Szakértők ennek apropóján néztek utána, milyen valós következményei voltak az egyke politikának, és mi az igazság a kínai kormány hangoztatta statisztikákból. 

A kínai kormány állítása szerint a harminchat éve bevezetett szabályozással 400 millió gyerek születését akadályozták meg. A BBC szakértői vitatják ezt a számot.

"Igen valószínűtlen, hogy az intézkedésnek ilyen jelentős hatása lenne"

- adott hangot kétségeinek Stuart Gietel-Basten, az Oxford egyetem szociálpolitikai egyetemi docense. Azt állítja, hogy Kínában a születésszámban a legjelentősebb csökkenés a hetvenes években következett be. Az 1970-es adat szerint egy nőre jutó 5,8 gyerek 1978-ra 2,7-re csökkent. Az egykepolitika ellenére ez mindössze 1,7 gyerekre esett vissza 2013-ra. 

 
Fotó: China Daily / Reuters

2007-re Kína azt állította, hogy lakosainak mindössze 36 százalékát érintette az egygyerekes szabály. Ez részben annak volt köszönhető, hogy lazítottak a szabályon. Két egyke szülő vállalhatott második gyereket is. 

"A 400 milliós adatot arra a feltevésre alapozták, hogy ha nem vezették volna be a korlátozást, akkor a termékenységi ráta nem változott volna" - magyarázza Gietel-Basten. Vagyis nem számolnak azzal, hogy a születések száma ilyen drasztikus beavatkozás nélkül is változik. A Kínához hasonló ipari és gazdasági fejlődésen áteső országoknál azonban látható, hogy ez nem igaz. Dél-Korea és Szingapúr születési rátája 2013-ban 1,2 volt, Japáné 1,4. A Fülöp-szigeteken ez a szám 3, Indonéziában 2,3 volt.  

Egy másik szakértő, Cai Yong a North Carolina egyetemről úgy véli, hogy az egykepolitika szorongást okozott és arra ösztönözte az embereket, hogy fiatalabban vállaljanak gyereket. A korai gyerekvállalás viszont valószínűbbé teszi azt, hogy második gyereket is terveznek a párok.

Sok lánygyermeket megöltek

Fotó: Reuters

Az egykepolitikát okolják amiatt is, hogy sok család ölte meg a leánygyermekeket, akiket hagyományosabban kevésbé tartanak képesnek arra, hogy jól fizető állást szerezzenek, mint a fiú utódokat.

A szabályozás életbe lépése óta a lány csecsemők nagyobb valószínűséggel halnak meg, mint a fiúk. Az 1970-es években az ENSZ adatai szerint 1000 élve születésből 60 fiú nem érte meg az egy éves kort. A lányoknál ez a szám 53 volt. Az 1980-as években, amikor már élt a szabályozás az arány 36 volt. Az 1990-es évekre 26 fiú halt meg egyéves kora előtt 1000 élve születésből és 33 lány. A 2000-es években 21 fiú és 28 lány volt az arány. 

Természetesen a gyermekhalandósági adatok minden halálokot magukba foglalnak - a baleseteket és a betegséget is -, azonban a számok változása szembeszökő.  

"Jogos következtetés" lenne, ha ebből azt szűrnénk le, hogy a gyermekgyilkosságok is szerepet játszottak a számok alakulásában, mondja Jonathan Cave, közgazdász, a Warwick egyetem munkatársa.

A tényleges gyermekgyilkosság, amikor valaki szándékosan okozza egy gyerek halálát, ritka - állítja Gietel-Basten. Néhány család azonban, mivel korlátozottak a rendelkezésre álló forrásaik, a fiúkat előnyben részesíti, ha egészségügyi ellátásról vagy a táplálásról van szó. A vidéken élő pároknak, - részben épp amiatt, hogy megelőzzék a gyermekgyilkosságokat, vagy a kicsik elhanyagolását - megengedték, hogy még egy gyerekük legyen, ha elsőként lány született.

Minden az országban született lányra 1,16 fiú jut az állami Xinhua hírügynökség információi szerint. A CIA World Factbook adatai alapján egyedül Liechtensteinnek van ennél magasabb aránya, ahol 1.26 fiú jut minden lányszületésre.

Az ivararány szokatlan egyenlőtlenségét a magzat neme alapján végrehajtott abortuszokra vezetik vissza. Gietel-Basten óvatosságra int a következtetésekkel kapcsolatban, ugyanis a Kínából származó adatok hiányosak, és sok lányt a születésükkor a szülei egyszerűen nem jelentenek be a nyilvántartásba, mivel ő már a második gyerekük és ezzel megszegnék a szabályt.

Ezt az elméletet támasztja alá az is, hogy az iskolás kort elérve a fiúk és lányok aránya kiegyenlítődik, ami felett viszont a hatóságok gyakran szemet hunynak.

"Biztos vagyok benne, hogy az egykepolitika éreztette a hatását bizonyos területeken a fiúk és lányok arányának felborulásában, összességében azonban ez viszonylag elenyésző. Azokon a helyeken ahol azt várnánk, hogy a legnagyobb ez a hatás, a szegény, falusias régiókban, ott nem érződik. Valójában itt már 1984-ben engedélyezték a két gyereket" - fejtegette Gietel-Baste.

Ennek ellentmondani látszik, hogy a becslések szerint 33 millióval több férfi van, mint nő. Az ebből fakadó társadalmi problémákra megoldást kell találnia az országnak. Egyesek egészen szélsőséges elméleteket dolgoznak ki a kérdésre, mint a feleségmegosztás.

Nem tudják majd ellátni az időseket

Az elöregedő társadalom és az egyke politika következtében a 4:2:1-es háztartások váltak az általánossá, ahol négy nagyszülőt lát el a két dolgozó szülő, akiknek maguknak egy gyerekük van. Ez nagy terhet ró a szülőkre, különösen az anyára egy olyan társadalomban, ahol hagyományosan a családok gondoskodnak az idős rokonokról és a szociális ellátórendszer nem nyújt erre alternatívát.

Fotó: Jason Lee / Reuters

2050-re az előrejelzések szerint Kína népességének egynegyede 65 éves vagy öregebb lesz. 2013-ban ez még mindössze 9,7 százalék volt. A munkaképes korú állampolgárok számában bekövetkező csökkenés győzhette meg a kommunista pártot, hogy gondolja át az egyke politikát.

A gazdagoknak többet kellett fizetni

Az Economist értesülései szerint a kínai kormány két trillió jüant szedett be 1980 óta a kvótán felüli gyerekek utáni büntetésekből. Az egy esetben kiszabott legmagasabb összegű büntetést, 7,5 millió jüant Csang Ji-mou filmes és felesége fizettek ki tavaly a harmadik gyerekük után bírságként.

A büntetés összege az érintettek vagyoni helyzetétől függően változik. Ezzel kívánták megelőzni, hogy a módosabbaknak annyi gyerekük legyen, amennyit akarnak és egyszerűen csak kifizessék a bírságot, amit megengedhetnek maguknak. A jövőben ezek a pénzbüntetések csak a két gyereknél többet vállaló családokat sújtják majd.  

Nagy nyomás van az egykéken

A korlátozás feloldása most is csak részleges. Mindössze két gyerek vállalását teszi lehetővé. Azoknak a nőknek a helyzete, akik ennél nagyobb családra vágynak, lényegében továbbra sem változott. 2013-ban a kormány már enyhített a törvény szigorán és lehetővé tette, hogy még egy gyerek születhessen azokban a családokban, ahol legalább az egyik szülő maga is egyke. 

BBC Kínával foglalkozó munkatársa szerint a szigorú szabályozás mellett megszületett gyerekek helyzete is nehezebb. Hatalmas nyomás van rajtuk, hogy a szüleik és a nagyszüleik elvárásainak megfeleljenek, hiszen ők mindent - lakást, ruhát, ételt, oktatást - biztosítottak számukra. Szintén az ő vállukra nehezedik az idősödő szülők és nagyszülők ellátásának terhe is.

Kína azt hangoztatja, hogy a születések számának csökkenésével felszabadította a nőket, akik így dolgozhattak és takarékoskodhattak is. Az elképzelés bírálói szerint a születések száma enélkül is csökkent volna az iparosodás miatt.

Ugyanakkor számos kínai a túlnépesedés megakadályozása miatt támogatta a szabályozást, így a közösség érdekében hozott személyes áldozat természetesnek számított.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.