Feleségmegosztással segítenének a szegényeken

Kínában heves vitákat váltott ki egy professzor javaslata, hogy a szegény férfiak osztozzanak egy feleségen.

A távol-keleti országban hatalmas probléma a nemek arányának felborulása. A világon itt a legnagyobb a nemi egyenlőtlenség. Jelenleg 118 férfi jut 100 nőre.

Az arányok felborulásának a fő oka, hogy a társadalom hagyományosan a fiúgyermeket részesíti előnyben, aminek a hatásaihoz nagymértékben hozzájárult az évtizedeken át egészen a közelmúltig szigorúan betartatott állami egykepolitika is. A gazdasági és népesedési folyamatok következtében egyre több nő költözik vidékről a városokba, így az ott maradó férfiaknak még nagyobb nehézséget okoz párt találni.

Jelenleg 118 férfi jut 100 nőre
Jelenleg 118 férfi jut 100 nőre
Damir Sagolj / Reuters

A Csöcsiang (Zhejiang) Egyetem közgazdasági professzora, Hszie Zuo-si (Xie Zuoshi) azt állítja, hogy 2020-ra akár 30-40 millióra is nőhet az országban az egyedülálló férfiak száma. A nők iránt egyre nagyobb lesz a kereslet, emiatt pedig az értékük felmegy – írja sokak által támadott gondolatkísérletében a professzor, „A magasabb jövedelemmel rendelkező férfiak előnyben lesznek a pártalálásban, mert megengedhetik maguknak, hogy megfizessék ezt a magasabb árat is” – fejtegeti, azt firtatva, mi a helyzet az alacsony jövedelemmel rendelkező férfiakkal? „Az egyik megoldás, hogy többen összefognak, hogy együtt keressenek feleséget. Ne higgyék, hogy ez az én légből kapott agyszüleményem. A világtól távol eső és szegény vidékeken akad példa arra, hogy több fivér együtt vesz feleségül egy nőt, és boldogan és harmonikusan élnek együtt.”

Hszie szerint a másik megoldás a nagyobb gazdasági növekedés elősegítése, mert ezzel olyan mértékben növelhető az agglegények jövedelme, hogy vonzónak találják őket a más ázsiai vagy afrikai országokból származó hölgyek is. A nők hiánya Kína néhány vidékén azt eredményezte, hogy egyre több helyi férfi választ magának feleséget a szomszéd Vietnamból vagy Mianmarból. Ennek a gyakorlatnak a hozadéka azonban az emberkereskedelem és a házasságszerzéssel kapcsolatos átverések lettek.

Hszie múlt héten publikált tanulmánya rengeteg kritikát kapott azzal a váddal, hogy erkölcstelen és törvénytelen is. „A nemi egyensúly felborulása lényegében abból fakad, hogy a férfiakat a nők elé helyezték. Erre tessék, a megoldás is ugyanolyan férfiközpontú. Hihetetlen, nevetséges felvetés. A  professzor megoldása teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a nők vágyait vagy jogait, és úgy tekint rájuk, mint eszközökre a férfiak szükségleteinek kielégítésére” – állítja Csing Hszi-ong (Jing Xiong), egy kínai nőjogi szervezet, a Media Monitor for Women Network projektmenedzsere.

A tanulmánya nyomán Hszie sorra kapja a dühös telefonhívásokat és a felháborodott megjegyzéseket is a közösségi oldalakon. Ő azonban ragaszkodik az elképzeléséhez vitatva, hogy az erkölcs vagy a jog szerepet játszana ebben a kérdésben.

„Ha ragaszkodunk az erkölcsösséghez, és megmaradunk az egy férj – egy feleség felállásnál, akkor 30 millió agglegényünk lesz nő és remény nélkül, ami komoly társadalmi problémákhoz vezet. Szóval legyenek szívesek és ne emlegessék nekem az erkölcsöt. Ha nem oldjuk meg, hogy az említett 30 millió egyedülálló férfi nőhöz jusson, akkor nem marad semmi reményük az életben, és itt fognak nőket erőszakolni, gyilkolászni és bombákat robbantani...(Ez persze csak egy lehetőség, nem mondom azt, hogy biztosan ezt fogják csinálni). Ne mondják nekem, hogy ez a maguk erkölcseivel összefér!” – idézi a kutatót a BBC

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.