Már nem csak készpénzt fogad el a Vatikán

Hat hét után újra kártyával is lehet fizetni a pápai állam területén, amelynek hatóságai inkább megkerülték azokat a pénzmosás elleni intézkedéseket, amelyeket az Európai Unió kért számon rajtuk.

Egy svájci cég, az Aduno közreműködésével újraindult a Vatikánban a kártyás fizetési szolgáltatás. A Szent Péter bazilika és a vatikáni múzeumok hat hétig csak készpénzt fogadtak el a belépni vágyó turistáktól és zarándokoktól, miután az olasz központi bank, a Banca d'Italia felfüggesztette a kártyás fizetési szolgáltatást arra hivatkozva, hogy a pápai állam – a katolikus világ központja – nem hozta meg a várt intézkedéseket a pénzmosás elleni küzdelemben.

A kártyás fizetési szolgáltatást eddig a Deutsche Bank Italia biztosította, svájci lévén az Adunóra azonban nem vonatkoznak a brüsszeli előírások, amelyeket a Vatikánnak a svájci céggel valószínűleg sikerült végleg megkerülnie. Az Aduno által nyújtott szolgáltatás nincs az olasz központi bank jóváhagyásához kötve.

Amíg tavaly december 31-én fel nem függesztették az engedélyét, a Deutsche Bank Italia 15 éven át biztosította a kártyás fizetési lehetőséget a Vatikánban. Olaszországi bank a pápai állam területén azóta sem működhet, és ahogy az olasz központi bank figyelmeztetett, a Vatikán nem teljes mértékben partner a pénzmosás elleni küzdelemben. A Vatikánt évek óta elkíséri a pénzmosás vádja: az első nagy botrány 2010-ben tört ki, amikor az akkor még Mario Draghi irányítása alatt álló olasz központi bank értesítette az ügyészséget, hogy a vatikáni falaktól alig pár méterre lévő Unicredit-fiókból 200 millió eurót utaltak át a külföldnek számító pápai államba, nem sokkal később pedig az olasz hatóságok 23 milliót foglaltak le a vatikáni bank, az IOR egyik számláján. Egy múlt nyári pénzügyi átvilágításon a pápai állam gyakorlatilag megbukott a bankok és a pénzügyi felügyeleti rendszer átláthatatlansága miatt.

A kegyes célokra alapított, 1942 óta bankként működő Vallási Műveletek Intézete, az IOR minden titkát és száz munkatársát kilenc méter vastag reneszánsz erődfalak őrzik a Vatikán területén. Pénzét azonban nem, mivel a bank az egyházi intézmények, a vatikáni dolgozók és a nem vatikáni, mégis kiváltságos ügyfelek szentekről elnevezett vagy számkódolt számláit olaszországi bankokban vezeti, a tranzakciók is az általános Vatikáni kincstári utalás megjelölést kapják. Ahogy az IOR volt vezetője, Paul Marcinkus bíboros hírhedt mondása hangzik: Ave Mariával nem lehet az egyházat irányítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.