Már a keresztény menekülteket sem akarják befogadni

Helyi népszavazást kezdeményeznek, illetve tiltakozó aláírásgyűjtést kezdeményeznek azok a Nyitra megyei lakosok, illetve polgármesterek, ahova a szlovák kormány szíriai menekülteket kíván letelepíteni.

- Velünk senki sem egyeztetett, felháborítónak tartom, hogy rólunk, és mégis nélkülünk döntenek - válaszolta megkeresésünkre Jozef Holúbek, a magyarok által is lakott Vícsapapáti (Výčap-Opatovce) polgármestere. Több kollégája szerdára rendkívüli önkormányzat ülést hívott össze, a további lépések megvitatása és elfogadása végett.

- A bősi példa már igazolta, hogy a helyi népszavazásnak nincs sok értelme, mert nem ügydöntő a voksolás, ezért másként kell tiltakoznunk - közölte Ivan Habinák üzbégi (Zbehy) polgármester.

A pozsonyi belügyminiszter hétfőn jelentette be, hogy huszonöt szíriai keresztény családot, összesen 149 személyt fogad be napokon belül Szlovákia. Robert Kalinák közölte azt is, hogy mindannyiukat megfelelően ellenőrizték. Többen közülük orvosok, informatikusok és más diplomás szakemberek. Néhány hónapra a homonnai (Humenné) menekülttáborban helyezik el őket, ahol alapos egészségügyi vizsgálatokon esnek át. A tárcavezető azzal igyekezett nyugtatni a kedélyeket, hogy minden menekült keresztény, a leginkább veszélyeztetett asszíriai térségből érkeznek.

- Ha nem segítenénk testvéreinken, akkor saját elveinkhez és értékeinkhez lennénk hűtlenek. Ne feledjük azt sem, hogy ezek az érkezők Jézus anyanyelvét, az arámot beszélik - tette hozzá. Az eredeti terv szerint Viliam Judák megyéspüspök közbenjárására plébániák, illetve vallásos családok és vállalkozók fogadnák be őket, de Robert Kalinák kedden úgy pontosított, hogy még nem döntöttek véglegesen.

Lapunk megkeresésére Berényi József pártelnök emlékeztetett arra, hogy a Magyar Közösség Pártja azért indított petíciót, hogy a helyi népszavazások valóban ügydöntők lehessenek, ne silányuljanak amolyan közvélemény-kutatássá, amelyet a kormánynak nem kell figyelembe vennie.

Érdeklődésünkre Bugár Béla kifejtette: - Amire többször figyelmeztettünk, az most nyilvánvalóvá vált. A kormánypárt és elsősorban Robert Fico miniszterelnök politikai öngólt rúgott azzal, hogy hónapok óta riogatják a lakosságot, visszaélnek a polgárok természetes félelmével, minden menekültben terroristát látnak. Ráadásul szándékaikról nem is konzultálnak az érintett lakosokkal, hanem egyszerűen kész tények elé állítják őket, ahogy azt a nyáron Bősön tették. Pöffeszkedő viselkedésükre most azok fizethetnek rá, akik valóban rászorulnak a segítségünkre - nyilatkozta a Híd párt elnöke.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.