Már tanulnak szlovákul a szíriai keresztények

Huszonöt szíriai keresztény családot, összesen 149 személyt fogad be napokon belül Szlovákia – jelentette be Robert Kalinák, a pozsonyi belügyi tárca vezetője, aki azt is közölte, hogy mindannyian napokon belül egy kormányzati repülőgépen érkeznek, és már tanulnak szlovákul. 

A menekülteket ideiglenesen a homonnai (Humenné) menekülttáborban helyezik el, ahol alapos biztonsági és egészségügyi vizsgálatokon esnek át. Ha mindent rendben találnak, akkor néhány hónap múlva Viliam Judák püspök és a ktopomoze.sk (Ki segít) internetes portált működtető civil szervezetek segítségével a nyitrai egyházmegyében plébániák, illetve vallásos családok, továbbá vállalkozók fogadják be őket. Mielőbb munkát is keresnek nekik.

A miniszter arról is tájékoztatott, hogy a menekültek között orvosok, informatikusok és más diplomás szakemberek vannak. – Szlovákia elutasítja a kötelező betelepítési kvótákat, viszont minden lehetőségeihez mérten segíti azokat, akik nem gazdasági bevándorlók, hanem valóban a háborúk és véres leszámolások ellen menekülnek – tette hozzá Kalinák.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.