Magyarországon bulizott a holland szélsőjobb vezére

Magyarországon bulizott Geert Wilders, a holland szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) elnöke. A politikus szombaton ünnepelte az 51. születésnapját, amelyet a jelenlétéből ítélve a felesége, Márfai Krisztina magyar exdiplomata családjával töltött el.

Wilderst lapunk egyik munkatársa szúrta ki vasárnap a Budapest–Amszterdam járaton. A politikust külön kísérték fel a repülőgépre és úgy is vitték le róla a holland fővárosban.

Le Pen és Wilders tavaly a holland parlament üléstermében. A választók elmentek
Marine Le Pen és Wilders tavaly a holland parlament üléstermében. A választók elmentek
Toussaint Kluiters/United Photos / Reuters

Ebben a biztonsági készültségben semmi rendkívüli nincs, a „Mozart" vagy a szőkített haja miatt csak „Peroxid Kapitány" gúnynéven ismert politikus ugyanis rengeteg halálos fenyegetést kap az iszlám elleni kiszólásai miatt. 2004-ben gyilkosságot kíséreltek meg ellene – a gránátokkal felszerelt reménybeli merénylőket egyórányi ostrom után fogták el Hágában –, 2007-ben pedig egy holland nőt egy évre ítéltek, amiért több mint száz fenyegető e-mailt küldött neki. Wildersre ezért minden pillanatban hat államilag fizetett testőr vigyáz. Csak olyanokat fogad, akik előtte átvilágításon estek át és meg is motozták őket, Hollandiában minden nap máshol alszik, a feleségét pedig hetente egyszer láthatja. A Cink tavaly szellőztette meg, hogy Márfaival a Balatonon nyaral, de a személyes biztonsága érdekében minden nap Budapesten tölti az éjszakát.

A felhajtásnak van oka. Wilders bélyegezte már fasiszta könyvnek a Koránt, amelynek „hacsak a muzulmánok ki nem tépik ki a felét", Hollandiában ugyanúgy be kellene tiltani, mint Adolf Hitler Mein Kampfját. Szerinte Mohamed prófétát ma „levadásznák, mint egy terroristát", 2008-as rövidfilmjében, a Fitnában azt állítja, hogy az iszlám egy terrorizmusra, antiszemitizmusra, a más vallásúak, a nők és a homoszexuálisok elleni erőszakra buzdító vallás.

Bár a PVV jelenleg a negyedik erő a holland parlamentben, a májusi EP-választásokon a párt leszerepelt, valószínűleg azért, mert a választóinak nem tetszett a politikai flört a Marine Le Pen-féle, máig antiszemitizmus felé hajló francia szélsőjobboldali Nemzeti Fronttal. Emiatt a PVV több tekintély tagja – köztük a rangidős Lucas Hartong – részt sem vett az EP-választást felvezető kampányban. (Nem segített a helyzeten az a Goebbelst idéző beszéd sem, amellyel Wilders márciusban uszított a marokkói bevándorlók ellen.) A Nemzeti Frontnak egyébként  annak ellenére nem sikerült levetkőznie magáról az antiszemitizmus vádját, hogy Wilders és Le Pen az európai szélsőjobboldali együttműködés tavaly novemberi meghirdetése után kizárta a szövetséget a Jobbikkal és görög neonáci Arany Hajnallal is.

Wilders 1992-ben nősült Budapesten – mint mondja, az Országháztól „kőhajításnyira" – és nem ritka vendég nálunk. A Népszabadságnak már 2008-ban úgy nyilatkozott, hogy „ötszázszor" is megfordult itt, magyarul idézte Petőfit, és elárulta, hogy a korábbi pártja, a liberális Szabaddemokrata Néppárt (VVD) jó viszonyban volt az SZDSZ-szel és a Fidesszel is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.