galéria megtekintése

Menekülnek Wilderstől a nácikat idéző beszéd miatt

1 komment

NOL/MTI

Elvándorlás indult el az iszlámellenes kirohanásairól ismert szélsőjobboldali politikus, Geert Wilders pártjából Hollandiában, miután a pártvezető kijelentette, hogy azt szeretné, ha kevesebb marokkói élne az országban.

Wilders szerda este tette az említett kijelentést Hágában, miután kiderült, hogy az aznap tartott helyhatósági választáson a Szabadságpárt (PVV) a második legnagyobb politikai erő lett az adminisztratív fővárosban. A populista politikus azt kérdezte híveitől, hogy több vagy kevesebb marokkóit akarnak-e látni városukban és Hollandiában, majd miután a tömeg válasza az volt, hogy kevesebbet, hozzátette: „Tenni fogunk róla".

Ezután – mint az ANP holland hírügynökség fogalmazott – exodus indult meg a pártból. Csütörtökön és pénteken is kilépett egy-egy parlamenti képviselő, továbbá elhagyta a PVV-t európai parlamenti delegációjának vezetője és több önkormányzati képviselő is. Almerében, ahol a PVV győztes pártként futott be a helyhatósági választáson, nyolc szabadságpárti képviselő jelentette be, hogy elhatárolódik Wilders állásfoglalásától. A pártvezető később egyébként hátrált egy kicsi, azt állítva, ő csak a marokkóiak között lévő bűnözőkre gondolt, akiket szeretne a holland határokon kívül látni, és akiket az állampolgárságuktól is megfosztana.

A kijelentéseket a kormány részéről is elítélték. Lodewijk Asscher miniszterelnök-helyettes például pénteken úgy fogalmazott, hogy az ország politikai történetének szomorú fejezetéről van szó.

Wilders ellen a rendőrségen is több panaszt nyújtottak be, a Facebook közösségi oldalon pedig már 88 ezren támogatták a kijelentések miatt feltett panaszt. Wilders már több ízben negatív módon kitűnt idegenellenes kijelentéseivel. Három-négy éve bírósági per is folyt ellene gyűlöletkeltés címen iszlámellenes kijelentései és egy iszlámellenes dokumentumfilmje miatt, de végül felmentették.

 
Wilders távozóban a felmentésével végződött per ítélethirdetéséről. Évek óta pufogtat hasonló szólamokat
Wilders távozóban a felmentésével végződött 2011-es per ítélethirdetéséről. Évek óta pufogtat hasonló szólamokat
Toussaint Kluiters / Reuters

A német hírügynökség, a dpa jegyzi meg, hogy Wilders a kirohanása Joseph Goebbelsnek a berlini Sportpalastban tartott hírhedt 1943-as beszédét idézte fel. A náci Németország propagandaminisztere akkor azt kérdezte az összegyűlt tömegtől, akar-e totális háborút. Erre harsogó „Igen! Igen!” volt a válasz.

A jogvédők egyébként nem lepődtek meg a mostani uszításon. A pakisztáni származású brit Haroon Raza úgy nyilatkozott, Wilders évek óta pufogtat hasonló szólamokat. Néhány éve valami hasonlóra ragadtatta magát a BBC Hard Talk című műsorában is. Az akkori interjú egyik pillanatában nagy problémának nevezte, ha „nem-nyugatiak" többségben vannak egy nagyváros lakói között. Amikor a riporter visszakérdezett, hogy színesbőrűekre gondol-e, Wilders igennel felelt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.