Orbán Anita: Magyarország bízik még a Nabuccóban

A Nabucco gázvezeték marad Magyarország elsőbbséget élvező (energia)projektje, és Budapest készen áll a projekttámogatási egyezmény aláírására - erősítette meg Washingtonban az energiabiztonságért felelős nagykövet.

Orbán Anita a Népszabadság kérdésére elmondta: az amerikai külügyminisztérium támogatja hazánkat az energiaellátási függetlenség megteremtéséért tett erőfeszítéseiben, és ennek jegyében találkozik majd mostani útján Richard Morningstar energiaügyi megbízott-tal is. - Ugyanakkor érdeklődéssel figyeljük, hogyan alakul a Capitoliumon, a kongresszusban a Közép-Ázsiával, Iránnal, Irakkal kapcsolatos amerikai politika - tette hozzá Orbán. Kérdésünkre, hogy az amerikaiaknak vannak-e kétségeik a magyar energiaügyi állásponttal kapcsolatban, a nagykövet nemmel felelt. A Nabucco egy pár hetes bejelentés szerint csúszásban van. Építésének kezdete 2013-ra halasztódik, a szállítások megkezdését pedig csak 2017-re tervezik - közölte Reinhard Mitschek, a gázvezeték köré szerveződött nemzetközi konzorcium ügyvezető igazgatója.

Orbán Anita a washingtoni Woodrow Wilson Központban, a közép-európai energiafüggetlenség megteremtéséről tartott előadásában azt mondta: az Európai Unió és Oroszország - mint Európa legnagyobb energiaszállítója - kapcsolata ugyanakkor a kölcsönös egymásrautaltságon alapul. - Szükségünk van egymásra, és hosszú távon is együtt akarunk működni. Magyarország hosszú távú energiaszerződése 2015-ben lejár Moszkvával, de meg kívánjuk hosszabbítani - szögezte le.

Az EU célja: 2014-15-re jöjjön létre a közép-európai belső energiapiac, amelyen minden ország legalább két energiaszállítóval rendelkezik. Az unió dolgozik a balti államoktól a Nyugat-Balkánig ívelő észak-déli összeköttetésen. Közép-Európát a támogatott gázár, a töredezett piacok, a monopolhelyezetben lévő szolgáltatók miatti sebezhetőség, az alternatív energiaforrások és beszerzési útvonalak hiánya jellemzi. Orbán Anita szavai szerint a térségnek a következő években komoly döntéseket kell meghoznia az energiakérdésben. A megújuló forrásokkal, a Fukusima-katasztrófát követően az atomenergia jövőjével kapcsolatban, illetve a déli energiafolyosóra vonatkozóan is dűlőre kell jutnia.

Alexandros Petersen, a Woodrow Wilson Központ kutatója azt mondta: Közép-Európa energiaellátása nemcsak az energiabiztonság, hanem a hagyományos, konvencionális biztonság kérdése is. Úgy vélte: a június végéig tartó magyar EU-elnökségen belül is hangsúlyosan jelenik meg e kérdés.        

Az érintett országok vezetői az ankarai Nabucco-konferencián július 13-án
Ankara, 2009. július 13. Az érintett országok vezetői részt vesznek Ankarában a Nabucco földgázvezetékről szóló kormányközi megállapodás aláírásán. Az egyezmény azt jelenti, hogy minden részt vevő állam biztosítja a megfelelő szabályozási keretet ahhoz, hogy a vezeték teljes hosszán azonos feltételekkel lehessen a földgázt szállítani. Balra, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke (b) és Bajnai Gordon magyar miniszterelnök (b2). MTI Fotó: Földi Imre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.