Magyarok akarták megöletni az ukrán milliárdost?

Bérgyilkosok akartak végezni az Ausztriában óvadék ellenében szabadlábon lévő ukrán oligarchával, Dmitro Firtassal, és elképzelhető, hogy a megbízás Magyarországról érkezett – közölte az osztrák főügyészre hivatkozva a Die Presse. A bécsi lap internetes portálja szerint az értesülést a német hírszerzés is megerősítette.
A beszámoló, amelyet több orosz és ukrán hírportál is átvett, egyebek között azt írja, hogy a merényletre az idén tavasz óta készült egy csoport, amelyben magyar, valamint román állampolgárok vannak, és az ügy kapcsolatban lehet a milliárdos érdekeltségébe tartozó magyarországi társaság, az Emfesz körüli botránnyal. A gázkereskedő céget 2009-ben az ügyvezető egy korábbi okmány csalárd felhasználásával átjátszotta egy ismeretlen svájci cégnek. Az ezt követő hosszas pereskedés nyomán a bírósági ítélet visszaadta ugyan Firtasnak a vállalatot, de az akkor már vagyontalan volt, és jelenleg is felszámolás alatt áll.

Az osztrák lap szerint azonban az egyik leggazdagabb ukrán üzletemberként számon tartott, 49 éves Firtasnak, aki annak idején az orosz Gazprommal együtt alapította meg a RosUkrEnergo gázkereskedő céget, más ellenségei is lehetnek mind Ukrajnában, mind Magyarországon. Ezek egyebek közt attól tarthatnak, hogy az oligarcha leleplező vallomást tehet a kelet-európai gázüzletről, ha a bécsi hatóságok kiadják az Egyesült Államoknak.

Firtast ugyanis az FBI körözése és egy amerikai bírósági végzés alapján korrupció gyanújával az idén márciusban őrizetbe vették Bécsben. Miként arról akkor lapunk is beszámolt, a vád szerint az oligarcha és öt további külföldi állampolgár – egy másik ukrán, két indiai, egy Srí Lanka-i és a magyar Knopp András – 2006-tól kenőpénzek fizetésével, zsarolással és megfélemlítéssel szereztek meg különböző indiai tisztségviselőknél titánbányászati jogokat Ándhra Prades szövetségi államban.

Firtast 125 millió eurós óvadék fejében szabadlábra helyezték ugyan, de Ausztriát nem hagyhatja el a kiadatási eljárás lezárásáig. A Die Presse anyaga szerint letartóztatásáig – két hatfős csoportban – tizenkét testőr vigyázott rá folyamatosan, és őrizetbe vétele után megerősített rendőri védelmet kért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.