galéria megtekintése

Magyar üzletember ellen is vádat emeltek a Firtas-ügyben

Az amerikai hatóságok vádat emeltek egy magyar üzletember, Knopp András ellen is a Dmitro Firtas vezette bűnszövetkezet ügyében. Szerintük legalább egy magyarországi cég – a Global Energy, Mining and Minerals Kft. (GEMM) – is érintett abban a bűnügyben, amely miatt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) nemzetközi elfogatóparancsot adott ki az ukrán oligarcha ellen, és várhatóan kérni fogja kiadatását Ausztriától.

Az ügyben történt vádemelésről az igazságügyi minisztérium és az FBI egyik tisztségviselője, valamint egy szövetségi ügyész számolt be szerdán - olvasható az igazságügyi minisztérium közleményében. Firtast március közepén Bécsben elfogták. Most 125 millió eurós óvadék fejében szabadlábon van.

A vád szerint Firtas és öt további külföldi állampolgár – egy másik ukrán, két indiai, egy Srí Lanka-i és a 75 éves Knopp – 2006-tól kenőpénzek fizetésével, zsarolással és megfélemlítéssel szereztek meg különböző indiai tisztségviselőknél titánbányászati jogokat Ándhra Prades szövetségi államban. Kenőpénzként összesen 18,5 millió dollárt készültek kifizetni, végül 2010 júliusáig ténylegesen 10,6 milliót utaltak át 57 tranzakció során. A kenőpénzek kifizetését Firtas munkatársai úgy tüntették fel hivatalos iratokon, mintha legális üzleti átutalások lennének, és az átutalásokhoz amerikai pénzintézeteket is felhasználtak. A bányaberuházás hasznaként, titántermékek értékesítéséből évi 500 millió dollár forgalmat reméltek. Eladtak volna egy meg nem nevezett chicagói cégnek is.

Knopp András
Knopp András – Reviczky Zsolt / Népszabadság
 

Az épp Moszkvában tartózkodó Knopp lapunk megkeresésére kifejtette, mindeddig semmilyen hatóság semmilyen ügyben és formában nem kereste. Az állítólagos vádakat, amelyekről az újságokból értesült, teljes mértékben megalapozatlannak tartja. A többek között indiai bányászattal foglalkozó GEMM-ben elmondása szerint 2006-ig volt igazgató és alkalmazott. Firtassal, illetve cégcsoportjával, a brit Virgin-szigeteken bejegyzett Group DF-fel továbbra is jó kapcsolatokat ápol. Bécsben találkozott is Firtassal még az üzletember letartóztatása előtt. (Firtas most 125 millió dollár óvadék kifizetése után Bécsben szabadlábon védekezik.) Knoppnak meggyőződése, hogy a Firtas elleni vádak is alaptalanok.

Knopp kérdésünkre elmondta, hogy üzleti ügyeket intéz Moszkvában. Sejtetni engedte, hogy továbbra is az energetika területén tevékenykedik. Annak semmi okát nem látja, hogy hamarosan ne térjen vissza lakhelyére, Magyarországra, vagy akár hogy bármely más országba ne utazna el. A cégpapírok szerint Knopp András tucatnyi - jellemzően nem energetikai profilú, működő, megszűnőfélben lévő vagy már megszüntetett - magyar kft.-ben korábbi vagy jelenlegi ügyvezető, résztulajdonos vagy kézbesítési megbízott.

Knopp a nyolcvanas években az MSZMP ismert politikusa, kulturális miniszterhelyettes volt, a rendszerváltás után szállt be a nemzetközi üzleti életbe. Régóta együtt dolgozik Firtassal. A GEMM - korábbi nevén Eural Trans Gas - cégjegyzését a papírok szerint 2002-től 2007 végéig látta el. Posztját Pál László egykori szocialista ipari miniszter vette át.

A GEMM 2010-ig egy emelettel a szintén Firtas-tulajdonú, kalandos történetű EMFESZ Szabadság téri irodája felett működött. Ám miután Góczi István EMFESZ-ügyvezető magát Firtas képviselőjének kiadva 2009-ben egy ismeretlen svájci cégnek eladta az akkor több mint 200 ezer ügyfelet ellátó, azóta tönkrement magyar gázszolgáltatót, különköltöztek. Az EMFESZ maradványait a hivatali ellenállás dacára visszaszerző Firtas Knoppot nevezte ki az EMFESZ ügyvezetőjévé, de a társaság azóta ismét felszámolás alatt áll. Jelenleg félmilliárd forinttal vezeti az adótartozó cégek listáját.

Az amerikai ügy hat vádlottja közül csak Firtast fogták el, a többieket nem. Egyikük az indiai K.V.P. Ramacsandra Rao, az újdelhi parlament egyik képviselője, aki a bűncselekmények idején az Ándhra Predes-i kormány egyik tisztségviselője volt. A vádak ellenük összeesküvés kenőpénzek fizetésére, zsarolásra és pénzmosásra.

Firtas vezeti a Virgin-szigeteken bejegyzett Group DF nemzetközi konglomerátumot, amelynek tagjai egyebek között az ásványkitermelő és -feldolgozó osztrák Ostchem Holding AG, a színesfémérc-kitermelő, budapesti Global Energy, Mining and Minerals Kft. és a svájci Bothli Trade AG, amelynek többségi tulajdonosa a magyar cég. A konglomerátumnak összesen 159 cég a tagja.

Firtas (jobbra) Viktor Janukovics leváltott ukrán elnökkel tavalyelőtt egy krími kénsavgyártó létesítmény átadóján
Firtas (jobbra) Viktor Janukovics leváltott ukrán elnökkel tavalyelőtt egy krími kénsavgyártó létesítmény átadóján – Mykhailo Markiv / Reuters

A közlemény szerint a magyar üzletember felügyelte az egész vállalkozást, és Firtassal együtt tárgyalt indiai kormánytisztviselőkkel, valamint a meg nem nevezett amerikai cég képviselőivel.

A vád képviselője követeli Firtas konglomerátumbeli érdekeltségeinek és vagyonának elkobzását, valamint mind a hat gyanúsítottól a kenőpénzként kifizetett 10,6 millió dollárt.

Az FBI sajtóközleményében megjegyzi, hogy az amerikai igazságügyi minisztériummal az ügy felderítésén együttműködtek az osztrák hatóságok és a magyar rendőrség, és Washington jelentős segítséget kapott tőlük, amelyet nagyra értékel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.