Magyar útlevéllel ijesztgetik a Nyugatot

Bukarestből azzal riogatják Nyugat-Európát és az Egyesült Államokat, hogy jövő január 1-től Magyarország segítségével sok román állampolgár juthat majd korlátozás nélkül, szabadon ausztriai, belgiumi, franciaországi, németországi, írországi, olaszországi, máltai, hollandiai vagy éppen nagy-britanniai és amerikai munkahelyhez.

Szerintük a nyugati félelmeket erősíti az is, hogy Traian Basescu román elnök a minap biztatta a románokat: ahelyett, hogy az országban maradjanak, és a munkanélküli segélyekből éljenek, vállaljanak munkát külföldön.

A Hotnews román hírportál a módosított magyar állampolgársági törvényt bemutatva arra a következtetésre jutott, hogy a románoknak csak a román himnusz kezdő szavait - Desteapta-te, romane -, kell tudniuk magyarul, és 2011. január 1-től máris hozzájuthatnak a magyar állampolgársághoz, vele együtt pedig ahhoz a magyar útlevélhez, amelynek birtokában szabadon vállalhatnak munkát mindazokban a nyugat-európai államokban, ahol a román állampolgárok alkalmazása 2013-ig korlátozott.

A hírportál azt állítja, hogy a magyar hatóságok abszolút akadálymentesen és feltételek nélkül adnak majd „újrahonosítás” címen állampolgárságot és útlevelet mindenkinek, aki kéri, és hogy a magyar becslések szerint a kérelmezők száma elérheti akár a félmilliót is.

A román hírforrás a brit Daily Mailt idézve azt írja, hogy a brit munkapiacot munkavállalók új hulláma fenyegeti, s hogy annak jelentős része Magyarországon át jut majd el Nagy-Britanniába. A kijutás első lépése tehát a magyar állampolgárság könnyített megszerzése – vonja le a következtetést a Hotnews.

A második lépés az eskütétel, amelyben, a hírportál szerint, a kérelmezők ünnepélyesen kijelentik, hogy Magyarországot saját hazájuknak tekintik, lojális polgárai lesznek, és teljes erejükkel megvédik és szolgálják.

Az említett forrás Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest idézte, aki szerint a magyar állampolgárság megszerzésekor további előnyt jelent, hogy a kedvezményezettek a továbbiakban esetleg vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, ha erre a jogszabály végrehajtási utasításainak kidolgozását követően az amerikai fél is rábólint.

Takarítónő Bukarestben. Januártól kisebb lesz a tumultus a vörös szőnyegeken
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.