Magányos a börtönben a tömegmészáros, ezért pert indított

A tömeggyilkos Anders Behring Breivik azzal vádolja a norvég hatóságokat, hogy „embertelen” és „megalázó” körülmények közt tartják a börtönben, s emiatt sérülnek az emberi jogai.

A 2011-ben 77 emberrel végző norvég tömeggyilkos 21 éves börtönbüntetését tölti egy szigorúan őrzött börtönben, ahol állítása szerint embertelen körülmények közt tartják, ezért beperelte a norvég államot. A tárgyalások ebben a hónapban kezdődnek majd – írja a SkyNews.

Az Oslói Kerületi Bírósághoz a hatóságok által benyújtott dokumentumok szerint Breivik mindent megkap, amihez joga van. Három külön helyiséget használhat (egy lakócellát, egy tanulóhelyiséget és egy edzőtermet), emellett hozzáfér számítógéphez, tévéhez és játékkonzolhoz is. A 37 éves férfi más rabokkal ugyan nem érintkezhet, de a börtön személyzetével igen.

Marius Emberland, az államot képviselő ügyvéd az AFP-nek elmondta, hogy Breivik ugyan csak korlátozottan érintkezhet a külvilággal, de nincs elzárva minden emberi kapcsolattól. Breivik védője, Oystein Storrvik viszont azt állítja, hogy védence teljesen izolálva van, amitől szörnyen szenved.

Storrvik többek közt azzal vádolja az államot, hogy megsérti ügyfele magánélethez és levéltitokhoz való jogát, s fogva tartásának első két éve alatt csak egyetlen alkalommal fogadhatott látogatót: az édesanyját, még éppen az előtt, hogy az asszony elhunyt rákban.

A hatóságok szerint viszont azért kell ilyen szigorúan korlátozni Breiviket, hogy ne tudjon kiépíteni egy szélsőséges hálózatot, mialatt a büntetését tölti.

Anders Behring Breivik 2011. július 22-én nyolc embert megölt, amikor autóba rejtett bombát robbantott Oslóban, kormányzati épületek közelében. Két órával később Breivik rendőregyenruhában megjelent a Munkáspárt ifjúsági szervezetének táborában Utøya szigetén, ahol válogatás nélkül lőni kezdett a többségében tizenévesekből álló táborozókra. A tömeggyilkos a megérkező rendőröknek azonnal megadta magát, tettét pedig „könyörtelennek, de szükségesnek” nevezte.

Ügyében 2012. augusztus 24-én hirdettek ítéletet. A norvég törvények által megengedett legsúlyosabb, 21 éves börtönbüntetést szabták ki rá, mivel épelméjűnek ítélték, és ő maga is úgy nyilatkozott többször: nem bánta meg, amit tett, és újra megtenné. A szélsőséges, nacionalista nézeteket valló Anders Behring Breivik áldozatait nem tekintette ártatlan gyerekeknek, mivel szerinte a Munkáspárt a norvégok kiirtásán és a multikulturalizmus terjesztésén munkálkodik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.