Madárinfluenza: újabb halálos áldozat Egyiptomban

Meghalt egy harmincéves nő a H5N1 vírus okozta fertőzés következtében az egyiptomi Minja tartományban. A betegség újra megjelent Hollandiában és Nagy-Britanniában is. 
Két nap alatt ez volt a második ilyen haláleset az észak-afrikai országban. Az egészségügyi szaktárca vasárnap tudatta a nyilvánossággal, hogy két embernél is megállapították a fertőzést. Az egyik fertőzött, egy 19 éves nő hétfőn vesztette életét a felső-egyiptomi Aszjút tartományban.

Mindkét nő közvetlenül érintkezett fertőzött szárnyasokkal, amelyeket házukban tartottak. A dél-egyiptomi falvakban gyakori, hogy a baromfitenyésztés házon belül történik, és az állatokat ott is vágják le.

Egyiptomban idén összesen hét embert fertőzött meg a madárinfluenza-vírus, amely három beteg halálát okozta. Az országon 2006-ban végigsöprő járványban hatvan ember vesztette életét.

Hollandiában a betegség agresszívabb fajtája jelent meg egy csirkefarmon. A holland kormány szerint a vírus H5N8 törzse az emberekre is veszélyes. A hatóságok már megkezdték a mintegy 150 ezer csirke megsemmisítését egy komolyabb járvány megelőzésének érdekében.

Angliában is felütötte fejét a vírus, egy kacsatenyésztő telepen. A BBC beszámol róla, hogy az észak-angliai Yorkshire grófságban azonosított vírus is a H5N8. A brit hatóságok szerint a fertőzés nem jelent közvetlen veszélyt a fogyasztókra. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.