Új fajta madárinfluenza jelent meg Hollandiában

A madárinfluenza egy erősen fertőző válfaja bukkant fel Hollandiában, egy baromfitelepen. A holland kormány szerint a H5N8 nevű törzs emberekre is veszélyes. A hatóságok már megkezdték a mintegy 150 ezer csirke megsemmisítését a Hollandia középső-nyugati részén lévő Hekendorp faluban.

Az Európai Bizottság hétfőn tart azonnali ülést a vírus megállításával kapcsolatban - írja a BBC.

„Ez egy nagyon fertőző változata a madárinfluenzának. A betegség állatokról emberekre is átterjedhet" – áll a holland kormány nyilatkozatában, habár hozzátették, hogy ehhez nagyon közeli kapcsolatban kell lenni a fertőződött madárral.

A hatóságok háromnapos, egész országra kiterjedő baromfi- és tojásszállítási tilalmat vezettek be. A farmon tenyésztett baromfikból főleg Hollandiában értékesítettek, de néhány szállítmányt Németországba is küldtek. Novemberben korábban már egy német farmon is regisztráltak H5N8-as eseteket. A vírust Európában ezt megelőzően nem mutatták ki.

Angliában hétfőn jelentették be, hogy egy kacsatenyésztő telepen ütötte fel a fejét a madárinfluenza.

Nigel Gibbens brit főállatorvos a BBC rádiónak nyilatkozva hétfőn kijelentette, hogy az észak-angliai Yorkshire grófságban azonosított vírus komoly veszély a baromfiállományra, de emberekre nézve nem jelent kockázatot. Az illetékes brit hatóság korlátozásokat rendelt el a kacsatelep környékén, és megkezdte az ott lévő 6 ezer szárnyas levágását a fertőzés továbbterjedésének megakadályozása érdekében. Közölte egyúttal, hogy néhány napba telik, amíg pontosan azonosítják a járványt okozó vírus típusát, azt azonban már tudják, hogy nem a járvány halálos H5N1 törzse okozza - írja a Híradó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.