Válogatás nélkül lőtte agyon kollégáit a kansasi ámokfutó

Három embert lelőtt és másik 14-et megsebesített egy fegyveres az Egyesült Államokban csütörtökön - számolt be a helyi rendőrség.

A hesstoni Excel Industries fűnyírógyárban csütörtökön helyi idő szerint délután öt körül kezdett lövöldözni az egyik munkás, aki a cég Facebook oldala szerint festőként dolgozott az üzemben. A hatóságok kizárták az a lehetőséget, hogy terrorakcióról lett volna szó - számolt be a BBC

Matt Jarrell, az Excel egyik munkása a CNN-nek elmondta, hogy soha nem gondolta volna, hogy a barátja és kollégája Cedric Ford ilyesmit tenne. "Megbízható fickó volt. Olyasvalaki, akivel bármiről lehet beszélgetni."

Pár perccel azelőtt, hogy csütörtökön megkezdték volna a műszakjukat, még Ford új autójáról beszélgettek. Két órával később Jarrellnek szünete volt. Fordnak kellett volna leváltania, ő azonban nem volt sehol. 

A helyi rendőrség szerint a fegyveres, a 38 éves Cedric Ford - akinél egy hosszú csövű puska és egy pisztoly volt -, véletlenszerűen választotta ki az áldozatait. Először a szomszédos Newtonban vállon lőtt egy kamionsofőrt, ezt követően lábon lőtt egy másik férfit, majd az Excel Industries gyárához hajtott.

Amikor Jarrell kiment a gyárból, látta, hogy az új autó is eltűnt. Pár perccel később Ford visszatért egy másik kocsiban. "Megállította az autót, kinyitotta az ajtót és kiugrott egy fegyverrel a kezében" - meséli Jarrell. Rákiáltott az egyik közelben állóra, majd lelőtte az illetőt. "Láttam, ahogy leadja a lövéseket és a töltényhüvelyek röpködnek. Ford az üzem parkolójában egy embert, kettőt pedig már a gyárban ölt meg.

Az egyik munkás, Martin Espinoza csak annak köszönheti az életét, hogy épp kiürült a tár, amikor rá került volna a sor. A férfi elmesélte, hogy az általában csendes kollégája ráfogta a fegyvert, meghúzta a ravaszt, azonban nem történt semmi, a tár üres volt. "Egyenesen rá néztem, ő pedig visszanézett rám" - mondta Espinoza. A férfi kihasználva a közjátékot, elfutott, amíg Ford elővett egy másik fegyvert.

Egy másik szemtanú pánikról számolt be.  "Csak annyit tudok, hogy rohanó embereket láttam, azt hittem, hogy tűz van. Tettem egy pár lépést, majd pukkanásokat hallottam. Arra gondoltam, hogy a festékes dobozok vagy valami hasonló lehet. Aztán egyre több ember futott és hirtelen sok pukkanás hallatszott és a következő pillanatban már én is futottam" - idézi fel a gyárban történteket az egyik bent tartózkodó. az üzemben a lövöldözéskor 150-en tartózkodtak.

A rendőrök végül lelőtték Fordot, így a halálos áldozatok száma négyre emelkedett. A sérültek közül tízen életveszélyes állapotban vannak.

Az eset mindössze egy héttel azután történt, hogy egy ámokfutó Michiganben végzett hat emberrel, kettőt pedig megsebesített. 

Az Egyesült Államokban egyre gyakoribb lövöldözések a fegyvertartás kérdését tették az idei elnökválasztási kampány az egyik központi témájává. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.