Lengyelországba megy Orbán, hogy a kormánypárttal tárgyaljon

Egynapos látogatást tesz Lengyelországban szerdán Orbán Viktor. A miniszterelnök magánlátogatáson találkozik a legbefolyásosabb lengyel politikusokkal a lengyel kormánypárt meghívására.

Valószínűleg Beata Szydlo lengyel kormányfővel és a Jog és Igazságosság (PiS) pártelnökével, Jaroslaw Kaczynskival is találkozik a magyar kormányfő szerdán Lengyelországban – írja a Vs.hu.

Úgy tudják, a megbeszélésekre nem a varsói parlamentben, hanem egy dél-lengyelországi üdülőhelyen kerül majd sor, hiszen a diplomáciai protokoll értelmében az út magánlátogatás. A portál megjegyzi, az új lengyel kormány több olyan intézkedést is tett az utóbbi időben, melyek a Fidesz politikájára hajaznak. Köztük például a december 30-án elfogadott „kis médiatörvény”, amely a kormány kezébe adja a közmédiát.

Az Európai Bizottság januárban napirendre tűzi a jogállamiság lengyelországi helyzetének kérdését, mire Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter kedden találkozót kezdeményezett az Európai Bizottság varsói képviselőjével. A politikus kedden délután a TVN24 lengyel kereskedelmi hírtelevízióban kijelentette: a találkozón – melyre remélhetőleg pénteken sort keríthetnek – azt szeretné megtudni, hogy "az európai biztosok miért nem használják ki a lengyel kormánnyal fenntartott kapcsolatokban a hivatalos kommunikációs csatornákat", ehelyett "hétvégi interjúkat adnak a német sajtónak".

A lengyel külügyi tárca vezetője ezzel Günther Oettinger uniós biztosnak és Frans Timmermans bizottsági alelnöknek az elmúlt napokban adott nyilatkozataira utalt. Oettinger például a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című német lapnak adott vasárnapi interjújában a jogállamiság megőrzésére szolgáló mechanizmus elindítására és Varsó felügyelet alá helyezésére sürgette az Európai Uniót a lengyel médiatörvény tervezett módosítása miatt.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.