Lemészárolták feleségeiket a Boko Haram harcosai

Több tucat nővel végeztek a nigériai szélsőséges iszlamista szervezet harcosai, miután tudomást szereztek róla, hogy a kormányerők Bama városának visszafoglalására készülnek.

A Boko Haram szeptemberben rohanta le a Nigéria északkeleti részén fekvő Bama városát, melyet hétfőn sikerült visszafoglalnia a nigériai hadseregnek kiegészülve a nigeri, csádi, kameruni erőkkel.

Az egyik polgárőr, Abba Kaszim, aki részt vett a hétfői katonai akcióban, több tucat női holttestről számolt be. 

Fanna Aiszami, aki Maiduguriba szökött Bamából, azt mondta, egy parancsnok értesítette a támadásról a szélsőséges szervezet harcosait, és figyelmeztette őket, hogy ha a katonaság visszafoglalja a várost, a nőknek ismét férjhez kell majd menniük. A radikális iszlamista csoport fegyveresei úgy döntöttek, ezt nem hagyják és végeznek az általuk elrabolt nőkkel, nehogy a kormányhadsereg katonáinak fogságába essenek és „hitetlenekhez menjenek feleségül”.  A mészárlás a város felszabadítása előtt tíz nappal kezdődött, rengeteg nőt a parancsnok háza előtt lőttek fejbe.

Az iszlamisták azt vallják, „ha megölik a feleségeiket, hűek maradnak a valláshoz, míg majd ismét egymáséi lehetnek a mennyországban” – idézi a Daily Mail Szalma Mahmudot, egy másik szemtanút. Nem mindenki engedelmeskedett azonban a parancsnak Jagana Mairambe beszámolója szerint. Mint mondta, több férfi az asszonyokkal együtt Nigéria Yobe szövetségi államába menekült.

Mike Omeri, a nigériai kormány szóvivője azt mondta, jelenleg a beszámolók hitelességét vizsgálják.

Egy hónapon belül leszámolnának a Boko Harammal

„Napról napra gyengébbek” – mondta a BBC-nek Goodluck Jonathan nigériai elnök. A nyugat-afrikai országban március 28-án tartják a választásokat, és Jonathant rengeteg kritika érte, amiért a hadsereg nem tudott hatékonyan fellépni a szélsőségesek ellen. A helyzetet csak rontotta, hogy a Boko Haram március elején hűséget fogadott az Iszlám Államnak, amit a szélsőséges szunnita szervezet el is fogadott, és közölte, hogy a megálmodott kalifátus határa Nyugat-Afrikáig tart.

A Boko Haram több mint öt éve tartja rettegésben a lakosságot Nigéria északkeleti részén és az azzal határos csádi és kameruni területeken. Az elnök azonban optimistán nyilatkozott, elmondása szerint a Nigéria, Niger, Csád, Kamerun, valamint Benin által február elején indított offenzíva sikeres, visszaszorították a szélsőségeseket.

Jonathan ígéretet tett arra is, hogy tovább kutatnak a tavaly áprilisban, Chibok városából elrabolt 219 iskolás lány után. Az efféle pozitív megjegyzések és ígéretek jól jönnek épp a választások előtt, amely miatt elmondása szerint a jelenlegi elnök cseppet sem aggódik: „Biztosan nyerni fogok” – jegyezte meg.

 

 

 

 

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.