Az Iszlám Állam elfogadta a Boko Haram hűségét

Egy interneten közzétett hangfelvétel tanúsága szerint az Iszlám Állam (IS) szunnita szélsőséges szervezet elfogadta a nigériai Boko Haram hűségesküjét.

A hanganyagon az IS szóvivője bejelenti, hogy a nigériai radikális iszlamisták csatlakozásával a kalifátus tovább bővült Nyugat-Afrikában. A szóvivő arra kéri az afrikai muszlimokat, hogy akik nem tudnak beszállni a Szíriában és Irakban zajló harcokba, azok csatlakozzanak a Boko Haramhoz. A BBC szerint a hangfelvétel hitelességét egyelőre vizsgálják.

A Boko Haram vezetője, Abubakar Shekau a múlt héten jelentette be, hogy hűséget fogadnak az Iszlám Államnak. A szélsőséges csoport 2009 óta hajt végre támadásokat Nigériában, de a képviselői több szomszéd országban, Csádban vagy Nigerben is követtek el merényleteket. Céljuk körülbelül ugyanaz, mint az Iszlám Államé, vagyis egy saríán nyugvó állam létrehozása.

Az afrikai országok arra kérik az ENSZ-t, hogy hozzanak létre egy vagyonkezelő alapot, amelyből finanszírozni lehetne a Boko Haram elleni harcot Nigériában, és arra szólították fel a nemzetközi közösséget, hogy nyújtsanak titkosszolgálati segítséget.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozattervezete szerint Nigéria a szomszédos Benin, Kamerun, Csád és Niger bevonásával hadsereget hozna létre az iszlamista szélsőségesek megfékezésére - írja a Reuters. A határozattervezetben foglaltak alapján szankciókkal büntetnék azokat, akik a Boko Haramot bármilyen módon támogatják. 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.