Légi flotilla készül Izraelbe

A gázai övezet izraeli blokádját megtörni készülő flotilla úgy tűnik vereséget szenvedett, legalább is a tengeren. Az aktivisták most azt tervezik, a Tel Aviv-i Ben Gurion repülőtéren lépnek be Izraelbe. Netanjahu izraeli kormányfő azt kérte a biztonsági erőktől: lépjenek fel határozottan.

Úgy tűnik, vereséget szenvednek a gázai övezet izraeli blokádját megtörni kívánó aktivisták, legalább is a tengeren. Lejárt az aktivisták által kijelölt határidő az indulásra, többen a kaland helyett inkább hazamentek. Ugyanakkor sokan fogadkoztak: nem adják fel, ám egyelőre nincs új dátuima a flotilla indulására, mely egyébként segélyszállítmányt vinne a Hamasz radikális palesztin szervezet uralta másfél milliós lakosú övezetbe. A ciprusi és görög hatóságok megtiltották azoknak a hajóknak az indulását az aktivisták "biztonsága érdekében", melyeknek Gáza volt az úticéljuk. Mint emlékezetes, egy éve kilenc török állampolgár halt meg egy hasonló flotillán, miután a megállításukra küldött izraeli kommandósokat többen botokkal, késekkel várták.

A görögök a flotilla 10 hajójából többet megállítottak az elmúlt napokban, más hajóknak műszaki hibák miatt kellett visszafordulniuk, amit az aktivisták izraeli szabotázsakcióknak gondolnak. Egy kisebb francia hajó kijutott a nemzetközi vizekre, azonban ők is úgy döntöttek, hogy visszafordulnak. Kedden szabadon engedték annak az amerikai hajónak a kapitányát, amely pénteken próbálta meg elérni a nemzetközi vizeket Athénból, de a görög hatóságok megállították. A Barack Obama amerikai elnök könyvének címére utaló "A remény bátorsága" nevű hajó (a könyv címe egyébként Vakmerő remények lett magyarul) aktivistái éhségszrtájkba kezdtek a kapitány szabadon engedése érdekében. Mások az athéni spanyol követségen tiltakoznak. A görög hatóságok közölték: azért nem engedik a hajókat, mert nem engedhetik, hogy eszkalálódjon az amúgy is ideges közel-keleti helyzet. Görögország és Izrael egyébként a Guardian szerint a héten fejezi be két hétig tartó, közös légvédelmi gyakorlátát.

Az aktivisták most azt tervezik, hogy berepülnek Izraelbe, és a Tel Avivi-i Ben Gurion repülőtéren lépnek be az országba turistaként. A főleg európai aktivisták egy hetet töltenének a ciszjordániában, ahol mindenféle szolidaritási akciót szerveznének helyi palesztinokkal. Az izraeli rendőrség szerint nehéz lesz kiszúrni az aktivistákat az egyébként a Szent Földre utazók közül.

Benjamin Netanjhau izraeli kormányfő, aki ellátogatott a repülőtérre, közölte szerdán: az izraeli biztonsági erőknek határozottan kell fellépniük a palesztinbarát aktivistákkal szemben. - Midnen országnak joga van megakadályozni, hogy provokátorok lépjenek be a területére - mondta a miniszterelnök. Az izraeli Haarec szerint 600 és 1200 aktivistát várnak a Tel Aviv-i Ben Gurion repülőtérre péntekre virradóra.

A flotillára készülő palesztinbarát aktivisták üdvözlik egymást
Activists in small boats wave towards the Stefano Chiarini ship during a protest against the banning of a pro-Palestinian flotilla to depart from Greece, on the Greek island of Corfu July 5, 2011. REUTERS/Marko Djurica (GREECE - Tags: POLITICS CIVIL UNREST SOCIETY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.