Legfeljebb a jeget töri meg a "közel-keleti csúcs"

Mindhárom érintett fél előre óvott a túlzott várakozásoktól a keddi "közel-keleti csúcs" kapcsán, amelyet Barack Obama amerikai elnök kezdeményezett Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és Mahmúd Abbász palesztin elnök részvételével az ENSZ New York-i közgyűlési hetének margóján.

- Nem fűzünk nagy várakozásokat egyetlen találkozóhoz, hacsak azt nem, hogy kemény munkának, napi diplomáciának kell folynia, ha tartós békét akarunk - mondta Robert Gibbs fehér házi szóvivő.

Netanjahu, Obama és Abbász hármasa
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (L) shakes hands with Palestinian President Mahmoud Abbas in front of U.S. President Barack Obama (C) during a trilateral meeting at President Obama's hotel in New York September 22, 2009. Obama, making his most direct foray into Middle East diplomacy, on Tuesday called Israelis and Palestinians to act with a sense of urgency to get formal peace negotiations back on track. REUTERS/Kevin Lamarque (UNITED STATES POLITICS)

Palesztin források szerint Abbász csak azért állt rá az először Obamával kétoldalú, később pedig hármas körben folytatott találkozóra, hogy ne okozzon csalódást az amerikaiaknak, és egyiptomi kollégája, Hoszni Mubarak is azt tanácsolta neki: nincs más választása.

- Nem jelenti ez azonban a béketárgyalások felújítását - tette világossá egy palesztin illetékes, és jeruzsálemi kormánykörökből is azt mondták: nem érett meg erre a helyzet. - A várakozások alacsonyabban vannak, mint a Holt-tenger szintje - fogalmazott David Makovsky, washingtoni Közel-Kelet-szakértő.

Az alaphangot meghatározta, hogy a múlt héten, a zsidó óév utolsó napján Izraelben tárgyaló amerikai megbízott, George Mitchell semmilyen kompromisszumot nem ért el Netanjahunál a telepbővitések ügyében. Mivel pedig palesztin részről sem tapasztalható áttörés, a volt szenátor nem is volt a legjobb alkupozicióban.

Az izraeli miniszterelnök ragaszkodott ahhoz, hogy 1. a ciszjordániai zsidó telepbővítésekre hirdetett teljes moratórium helyett legfeljebb féléves befagyasztásról van szó, 2. tervben van 2500 lakóegység az amerikaiakkal már elfogadtatott felépítése, 3. ezt 455 egységgel megfejelik, és 4. nem lakáscélú épületeket a befagyasztás időtartama alatt is felhúznak a megszállt területeken.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.