Lefejezték a horvát titkosszolgálatot

A kémfőnöknek állítólag azért kell távoznia, mert nem szólt, hogy kapcsolatban áll egy megfigyelés alatt álló személlyel, akit le is hallgatnak.

Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő felmentette hivatalából Dragan Lozancicot, a horvát nemzetbiztonsági és hírszerzési ügynökség (SOA) vezetőjét, amiért az megsértette a biztonsági és hírszerzési törvényt - közölte az elnöki kabinet pénteken.

Az államfő személyesen is tájékoztatta Lozancicot arról, hogy a továbbiakban nem élvezi bizalmát.

Grabar-Kitarovic Ivica Panenicet, a nemzetbiztonsági tanács hivatalának (UVNS) vezetőjét is felmentette kötelezettségei alól, amiért az nem megfelelően látta el feladatát.

Alacsonyan szállnak a kormánytagok

Hat nappal beiktatása után lemondott a horvát veteránügyi miniszter, miután a helyi média hírül adta, hogy törvénysértést követett el, mert nem azt a címet jelölte meg állandó lakhelyéül, ahol valójában lakik. Részleteket korábbi cikkünkben olvashatnak: >>>

Az elnöki kabinet a felmentésekről szóló döntést továbbította a kormánynak.

Az elnöki kabinet a felmentésekről szóló döntést továbbította a kormánynak. A közleményben az államfő bővebben nem indokolta meg a felmentések okát, ugyanakkor azokat a miniszterelnöknek is alá kell írnia, hogy hatályba lépjenek.

A helyi sajtó már két napja találgatásokba bocsátkozott a titkosszolgálati vezető menesztését illetően, főleg miután csütörtökön Lozancicot személyesen is fogadta Tihomor Oreskovic miniszterelnök.

A Jutarnji List című horvát napilap szerint Lozancicnak azért kell távoznia, mert nem szólt az államfőnek arról, hogy kapcsolatban áll egy megfigyelés alatt álló személlyel, akit le is hallgatnak.

Kolinda Grabar-Kitarovicot Dinko Cvitan főügyész tájékoztatta, hogy a megfigyelt egyénről beszolgáltatott hangfelvételeken a vele folytatott beszélgetések is hallhatóak.

Szakértők szerint függetlenül attól, hány beszélgetésről volt szó az államfő és a lehallgatott személy között, a SOA vezetőjének erről tájékoztatnia kellett volna az elnököt.

Egyes sajtóértesülések szerint a párbeszédről szóló jelentések korábban egyenesen Zoran Milanovic volt miniszterelnök asztalára kerültek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.