Néhány nappal beiktatása után lemondott a horvát veteránügyi miniszter

Hat nappal beiktatása után lemondott a horvát veteránügyi miniszter, miután a helyi média hírül adta, hogy törvénysértést követett el, mert nem azt a címet jelölte meg állandó lakhelyéül, ahol valójában lakik.

Miro Crnoja a sajtó szerint valószínűleg azért jelölt meg hamis lakhelyet, hogy kibújjon az adófizetés alól. Korábban ráadásul erőszakos cselekmények elkövetése miatt is többen feljelentést tettek ellene.

A miniszter újságíróknak azt mondta: azért mondott le, mert nem akart több kárt okozni a kormánynak és a miniszterelnöknek.

Tihomor Oreskovic miniszterelnök megköszönte az emberek türelmét, és újságíróknak azt mondta: elfogadta a miniszter lemondását, és mint veterán honvédőnek megadják neki azt a tiszteletet, hogy alaposan járjanak el az ügyében. „Ez a tárca nagyon fontos számomra, és jó embert fogunk találni az élére” – tette hozzá.

Miro Crnoját a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) jelölte a miniszteri posztra. Már beiktatása előtt azzal borzolta a kedélyeket, hogy jelezte, létrehozza a „nemzetárulók regiszterét”. E kijelentését később visszavonta.

A miniszter lemondását az ellenzék is követelte. Zoran Milanovic, a Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke szerdán rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be: amennyiben a miniszterelnök huszonnégy órán belül nem váltja le a veteránügyi minisztert, a szociáldemokraták bizalmatlansági szavazást indítanak ellene. Az SDP már szerdán aláírásgyűjtésbe kezdett a parlamentben. Az indítványt pedig csütörtökön, még a miniszter lemondása előtt, benyújtotta az országgyűlésnek.

Miro Crnoja a botrány kirobbanása után jelezte: semmi kivetnivalót nem talál abban, hogy egy olyan samobori illetőségű címet jelölt meg állandó lakhelyéül, ahol mindössze egy fakunyhó található, miközben valójában Zágráb egyik külvárosában él feleségével és négy gyermekével. Elmondása szerint a telket 2009-ben Samobor városától kapta, a délszláv háborúban tett szolgálatiért, hogy családi házat építsen rajta. Kijelentette: azért oda jelentkezett be, hogy könnyebben tudja intézni az építéshez szükséges papírokat. A sajtó ugyanakkor kiderítette, hogy Crnoja soha nem kért a várostól építési engedélyt, viszont kedvezményes hitelt is kapott a házépítésre. A miniszter újságíróknak korábban azt mondta: lekötötte az erre a célra felvett kölcsönt, és rendszeresen fizeti a részleteket. De akár földkörüli útra is költhetné, hisz az már az övé – tette még hozzá.

Sajtóértesülések szerint azonban a hitel célirányos, és három éven belül fel kellett volna használnia.

A Vecernji List című napilap csütörtökön arról írt: Crnoja a hamis lakcím bejelentésével mindössze törvénysértést követett el, ugyanakkor ha kiderül, hogy az adófizetés alól is ki akart bújni, az már bűncselekménynek számít. Horvátországban a bérek és a nyugdíjak után adót és pótadót is kell fizetni. A pótadó mértékét minden esetben az önkormányzatok határozzák meg, és ők is rendelkeznek felette. Zágrábban ez az illeték 18, míg Samoborban 0 százalék.

Crnoját korábban erőszakos cselekmények elkövetése miatt többen fel is jelentették, egy esetben három napot előzetes letartóztatásban is töltött.

A minisztert 2008-ban, 40 éves korában, poszttraumatikus stressz-szindrómával rokkantnyugdíjba küldték. Tíz nappal azelőtt, hogy megválasztották volna miniszternek, orvosnál járt, ahol azt mondta, hogy már sokkal jobban van; és erről igazolást is szerzett – írta a Vecernji List.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.