Le Monde: Orbán De Gaulle szerepében

Orbán Viktor De Gaulle szerepében címmel jelent meg a magyar miniszterelnököt és politikáját értékelő cikk a Le Monde című, mértékadó francia liberális napilap szombat délutáni számában.

A "Charles de Gaulle tábornokhoz hasonlóan a magyar miniszterelnök a múlttal való szakítást testesíti meg és az erős állam visszatérését hirdeti. A kommunista rezsim ellenzékének történelmi személyisége most a kapitalizmus félresiklásait támadja" alcímet viselő írás a szombat délután megjelent, de vasárnapi-hétfői keltezésű lapszámban található, s az apropóját az adta, hogy közeledik a Fidesz választási győzelmének (április 25.) harmadik évfordulója.

A szerző, Yves-Michel Riols úgy vélte, hogy Orbán Viktor már a választási győzelem estéjén elmondott beszédében felvázolta a kormányának magatartását azóta is meghatározó témákat: egyszer s mindenkorra leszámolni a kommunista örökséggel, szkeptikus viszonyulás a világméretű kapitalizmus bizonyos formájához és ádáz ragaszkodás a nemzeti függetlenséghez. "Megannyi alkotóelem, amelyek bizonyos gaullista felhangot kölcsönöznek Orbán Viktor fellépésének, nem is beszélve a két politikus életpályájában tapasztalt hasonlóságról" - írta a szerző, utalva a megszállókkal szembeni ellenállásra, politikai újraépítkezésre, illetve a hatalomba való diadalmas visszatérésre.

A hatalom élére visszakerült Orbán Viktor rögzítette módszerét és prioritását. Módszere: sürgősen cselekedni, hogy megmentse az országot az összeomlástól, és helyreállítsa az államnak "a posztkommunista baloldal hozzá nem értése és szégyentelen kliensrendszere" által aláásott hitelességét. A legfontosabb feladat: elkerülni az újabb megszorító intézkedéseket egy lerongyolódott országban, nehogy görög sorsra jusson - írta Riols.

A gazdaságban baloldali, a kultúrában jobboldali politikát követő Orbán Viktor valódi hitvallása a szuverenizmus, amivel tükrözi a posztkommunista Magyarország fejlődését. Az ország kilépett a liberalizmus húsz évig engedelmes tanulójának szerepéből, és ezentúl gőgösebben vállalja függetlenségét. Orbán Viktor számára ez újabb dilemmát jelent: hogyan adjon hangot ennek az önmagában legitim törekvésnek egy olyan ország esetében, amelynek gazdasága az egyik legnyitottabb Európában? Magyarország ismét egy új modell kikísérletezésének helyszíne lehet - mutatott rá a Le Monde-ban Riols.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.