Le Monde: a Közgép a kommunizmust idézi

Amióta Orbán Viktor lett a miniszterelnök, az építőipari cég olyan új oligarchiának lett a jelképe, amely a kormányfő pártjához, a Fideszhez fűződő megkülönböztetett kapcsolatait használja fel, hogy állami megrendelésekhez jusson – írja a baloldali francia napilap.

A kommunizmus korszakát idézi a Közgép, de amióta Orbán Viktor lett a miniszterelnök, az építőipari cég olyan új oligarchiának lett a jelképe, amely a kormányfő pártjához, a Fideszhez fűződő megkülönböztetett kapcsolatait használja fel, hogy állami megrendelésekhez jusson. A többi között ez olvasható a Le Monde című párizsi napilap „Orbán Viktor kiterjeszti befolyását a gazdaságra” címmel közölt, budapesti tudósításában. A többi között ez olvasható a Le Monde című párizsi napilap „Orbán Viktor kiterjeszti befolyását a gazdaságra” címmel közölt, budapesti tudósításában.

A vezető francia baloldali lap kiküldött tudósítója, Joelle Stolz emlékezetet rá, hogy a holding az előző szocialista–liberális kormányok alatt is tett szolgálatokat. Az elmúlt két évben viszont 200 milliárd forint közpénzt, valamint az uniós támogatásokat osztó Magyar Fejlesztési Banktól 34 milliárd forintot kapott. A Közgép tulajdonosi struktúrája egészen addig átláthatatlan volt, amíg Bodoky Tamás független újságíró az általa alapított atlatszo.hu honlapon fel nem fedte, hogy a tulajdonos Simicska Lajos, a Fidesz korábbi pénztárnoka, Orbán bizalmasa és barátja, akit első kormányzása idején a miniszterelnök az adóhatóság élére állított – emlékeztetett a Le Monde. Simicska üzlettársával, Nyerges Zsolt szolnoki ügyvéddel közösen birtokolja azt a reklámügynökséget, amely több állami cég, így a lottótársaság (Szerencsejáték Zrt. – a szerk megj.), a posta, a turisztikai hivatal hirdetési büdzséjének nyolcvan százalékát „szívja le”.

A Le Monde idézte Schiffer Andrást, az LMP képviselőjét, aki szerint új vazallusi rendszer kiépítése folyik. Debreczeni József közíró, a Demokratikus Koalíció tagja pedig úgy véli: a Fidesz az MSZP-től vett „korrupciós leckéket”, és megtanulta, hogyan kell fantomcégek mögé rejteni a pénzügyi birodalmát. Miután az adóhivatal elnökeként az államnak hajtotta be az adókat, „Simicska nagyon ügyesnek bizonyult a pártja számára történő adócsalásban” – véli Joelle Stolz, idézve a Magyarországon az „esti látogatókról” terjedő szóbeszédet is. Az esti látogatók a kis és közepes vállalkozásoktól „adományt” kérnek a Fidesznek, vagy azt akarják elérni, hogy a cégek tulajdonosai adják el részesedésüket a rezsimhez közel állóknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.