Le Pen új pártot alapít?

Jean-Marie Le Pen, a francia szélsőjobboldal történelmi vezetője új politikai mozgalmat kíván alapítani egy héttel azután, hogy az általa közel negyven éve alapított Nemzeti Front (FN) végrehajtó bizottsága felfüggesztette a tagságát.

"Nem egy másik pártot fogok létrehozni. Egy olyan formációt alapítok, amely nem fog rivalizálni a Nemzeti Fronttal" - mondta a 86 éves politikus hétfőn este a Radio Courtoisie nevű kereskedelmi rádióban. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az új mozgalom elindításával a Nemzeti Front történelmi irányvonalát szeretne helyreállítani. Azt a pártot 2011 óta a lánya, Marine Le Pen irányítja.

"Úgy vélem, hogy a mozgalomban helyre kell állítani az igazi demokráciát" - fogalmazott a pártalapító, akit az FN végrehajtó bizottsága a párt szélesebb fórumán szeretne megfosztani a tiszteletbeli elnöki funkciótól.

A félreállítás hátterében az alapító nyíltan hangoztatott szélsőséges nézetei állnak, amelyektől a lánya, Marine Le Pen által irányított párt elhatárolódik. A pártelnök meg is tiltotta apjának, hogy a szervezet nevében nyilatkozzon, mivel az általa vallott nézetek ellentétben állnak a mozgalom által meghatározott irányvonallal.

Marine Le Pen 2011-ben vette át a szélsőjobboldali párt irányítását apjától, s azóta az FN politikájának szélesebb körű elfogadtatására törekszik. Az elmúlt években megpróbálta megszabadítani bevándorlásellenes pártját annak antiszemita és rasszista arculatától, és kibővíteni szavazóbázisát a 2017-es francia elnökválasztásra készülve.

Az elmúlt egy év választási sikerei ellenére azonban Le Pen nem ért egyet a lánya által kezdeményezett irányváltással, amelyért szerinte a párt második embere, Florian Philippot a felelős.

"Nem szeretném, ha az FN olyan mozgalommá válna, mint (Gianfranco) Finié (Olaszországban), a (jobboldali) többség jobb szárnyaként csak azért, hogy Florian Philippot és még néhányan miniszterek lehessenek" - hangsúlyozta.

Le Pen, aki a múlt héten még ki akarta tagadni a lányát és felszólította, hogy a lehető leghamarabb mondjon le családnevéről, ezúttal csak pozitívan beszélt a pártelnökről.

"Marine Le Pennek van egy nagy értéke. Értékes ember, aki jól bírja a nagy terhekkel járó felelősséget. Az a gond, hogy egy kicsit magára maradt a munkatársaival szemben" - vélte a pártalapító.

A pártelnök egyébként már április első felében fegyelmi eljárást indított apja ellen, nem rejtve véka alá, hogy azt szeretné, ha Jean-Marie Le Pen visszavonulna a politikától. A fegyelmi közvetlen előzménye az az interjú volt, amely a Rivarol című szélsőjobboldali, antiszemita újságban jelent meg, s amelyben az idős politikus védelmébe vette Philippe Pétaint, a második világháború idején a nácikkal kollaboráló francia rendszer vezetőjét. Nem sokkal korábban Jean-Marie Le Pen azzal vonta magára a figyelmet, hogy egy interjúban megerősítette a nácik gázkamráiról már régebben is hangoztatott, bagatellizáló véleményét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.