Külügyminiszter lehet az izraeli szélsőjobb vezére

Izrael külügyminisztere lehet Avigdor Lieberman, a szélsőjobboldali Izrael az Otthonunk (Jiszráél Beiteinu) párt vezetője. A kormányalakítással megbízott Benjamin Netanjahu pártjában, a Likudban is pályáznak a tisztségre.

Izrael külügyminisztere lehet Avigdor Lieberman, a szélsőjobboldali Jiszráél Béténu pártvezetője.

A kormányalakítással megbízott Benjámin Netanjahu vezette Likud párt egyik névtelenül nyilatkozó tisztségviselője szerint  „komolyan felvetődött” Lieberman külügyminisztersége. Hozzáfűzte viszont, hogy „egyelőre még semmi sem dőlt el”, és „diszkrét  tárgyalások folynak” a leendő kormány tárcáinak elosztásáról.

Lieberman több interjúban is bejelentette, hogy igényt tart a  külügyminiszteri posztra. A Likudon belül egy ilyen kinevezés a párt  egyik vezetőjének ellenállásába ütközne: Szilvan Salom volt  külügyminiszter ugyanis szintén pályázik a diplomácia irányítására. A február 10-én tartott parlamenti választásokat felvezető kampányban Netanjahu megpendítette, hogy adott esetben Lieberman kívánságát teljesítené.

Az Izrael az Otthonunk a februári parlamenti választások után az  ország harmadik legnagyobb politikai erejévé lépett elő 15 képviselőjével  a 120 fős kneszetben. Az új kormányban a párt három tárcára kapott  ígéretet: a védelmire, a pénzügyre és a külügyire. A Likud azonban később kizárta Lieberman kinevezését védelmi miniszternek  tapasztalatlanságára hivatkozva, míg a pénzügyminiszteri kinevezés ügyében problémát okoz, hogy a politikus ellen jelenleg vizsgálat folyik korrupció gyanúja miatt.

Netanjahu február 20-án kapott megbízást Simon Peresz államfőtől, hogy legkésőbb április 3-ig alakítsa meg kormányát. Ez  az a törvényben megszabott határidő, amíg meg kell történnie a  kabinet parlamenti beiktatásának. Netanjahu a kneszetben 65 képviselő támogatására számíthat: a jobboldali többséget a Likud 27, a Jiszráél Béténu 15, valamint a különböző vallási pártok 23 képviselője alkotja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.