Külföldi fegyveresek támadtak a rendőrökre Kumanovóban

Heves harcok törtek ki szombaton a szerb-koszovói határhoz közeli Kumanovo külvárosában, Macedóniában a rendőrség és egy külföldi fegyveres csoport között. Az összecsapásokban több mint harminc rendőr sérült meg, hat tiszt életét vesztette. Néhány fegyveressel sikerült végeznie a hatóságoknak, és mintegy harminc embert őrizetbe vettek.

Gordana Jankulovska macedón belügyminiszter arról tájékoztatott, hogy szombaton összecsapások törtek ki egy rendőrségi akció során Kumanovo albánok lakta külvárosában, amely negyven kilométerre fekszik a macedón fővárostól, Szkopjétól. A fegyveresek állítólag gépfegyverekkel támadtak a rendőrökre.

Az akció során több mint harminc rendőr megsérült, hatan pedig életüket vesztették. A BBC egyelőre nem tud civil áldozatokról. A macedón belügy szerint a fegyveresek egy szomszédos országból jöhettek, és valószínűleg állami intézmények ellen készülnek támadásokra. Néhányukkal már végeztek a hatóságok. Az incidenssel kapcsolatban harminc embert vett őrizetbe a rendőrség. A belügyminiszter tájékoztatása szerint férfiak, nők és gyerekek is őrizet alá kerültek. A város lakosai közül néhányan menedéket nyújthatnak a fegyvereseknek.

Macedóniában két napos gyászt rendeltek el. Az ország az Európai Uniós tagságra is pályázik, ezért a Kumanovoban zajló összecsapásokat az Európai Bizottság is figyeli. A testületet mélyen érintette a nagyrészt albánok által lakott városkában történt hétvégi erőszak. Johannes Hahn, az unió bővítésért felelős biztosa önuralomra intette a feleket, és azt mondta, el kell kerülni az események további eszkalálódását.

A múlt hónapban Gosince városában történt fegyveres támadás. A Macedónia északi részén fekvő albán városban legalább 40, egyenruhát viselő férfi foglalt el egy rendőrkapitányságot, és négy tisztet ejtettek túszul. A támadók Koszovóból származtak. 

Kedd este a macedón fővárosban ellenzéki tüntetők csaptak össze a hatóságokkal. A macedón kormány állítólag illegális lehallgatásokat rendelt meg a titkosszolgálatoktól, és más hivatalos személyekkel megvitatta, miként lehetne eltussolni egy 2011-ben elhunyt fiatal férfi halálának körülményeit. Az ellenzék azzal vádolja Zoran Zaev kormányát, hogy destabilizálni próbálja az országot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.