Rendőrökre támadtak a tüntetők Szkopjében

A macedón fővárosban kedd este ellenzéki tüntetők csaptak össze a hatóságokkal. Harmincnyolc rendőr megsebesült, közülük hatot kórházba kellett szállítani – közölte Gordana Jankulovszka macedóniai belügyminiszter szerdán. A rendőrökre brutálisan támadók közül 30 személyt őrizetbe vettek.

Több mint ezren gyűltek össze kedden késő este a szkopjei kormányzati épületnél, hogy tiltakozásukkal emlékezzenek meg a rendőrök ütlegelésétől 2011-ben elhunyt 22 éves fiatalemberről – jelentette az AP hírügynökség. A demonstrációra néhány órával azután került sor, hogy az ellenzéki szociáldemokrata párt vezetője, Zoran Zaev illegális lehallgatások nyilvánosságra hozatalával nyomatékosította vádját, miszerint Nikola Gruevszki konzervatív kormányfő a belügyminiszterrel, a hírszerzés főnökével és más hivatalos személyekkel megvitatta, miként lehetne eltussolni a fiatalember halálának körülményeit.

Nem ez az első eset, hogy Zaev az illegálisan készített felvételekből egyeseket nyilvánosságra hozott, s ezzel tovább mélyítette a tavaly áprilisi előrehozott államfő- és parlamenti választások következtében kirobbant politikai válságot.

Zaev azt állítja, hogy egy meg nem nevezett személy adta át neki az illegális felvételeket, amelyeket Gruevszki kormányfő rendelt meg. Valójában így több ezer ember, köztük politikusok, újságírók lehallgatására került sor.

Gruevszki, Macedónia 2006 óta hivatalban lévő miniszterelnöke két hónapja televíziós üzenetben éppen az ellenzéki baloldali politikust vádolta meg puccskísérlettel és kémkedéssel. Akkor azt fejtegette, hogy a lehallgatásokat meg nem nevezett külföldi titkosszolgálat készíthette megrendelésre, s ennek kapcsán letartóztatták Zoran Verusevszkit, a titkosrendőrség volt főnökét.

A 2,1 millió fős, 1991 óta önálló balkáni országban az ellenzéki Macedón Szociáldemokrata Szövetség a tavaly tavaszi választások óta nem vesz részt a parlament munkájában, mert szerintük Gruevszki konzervatív kormánypártja csalásnak köszönhetően maradhatott hatalmon.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.