Külföldi autókonvojra támadt egy öngyilkos merénylő Kabulban

Külföldi autókonvoj ellen követett el merényletet kedden egy öngyilkos robbantó Afganisztán fővárosában, pár száz méterre az Egyesült Államok nagykövetségétől - adták hírül afgán rendőrségi források.

A helyi idő szerint reggel nyolc óra előtt történt detonációban a Reuters szerint legkevesebb hárman, a hirado.hu értesülései szerint legalább tizenhárman megsebesültek, halottakról egyelőre nincs hír, és nem tudni azt sem, hogy a sérültek milyen nemzetiségűek. A merényletet a tálibok felkelők vállalták magukra újságírókhoz eljuttatott elektronikus levélben. A merénylet a kabuli nemzetközi reptér felé vezető úton történt.

Az afganisztáni amerikai nagykövetség nem csak amerikai rezidencia, de a NATO vezette Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erő (angol rövidítéssel ISAF) koalíciójának is helyet ad. Az ISAF nyilatkozata szerint a támadásban négy tagjuk halt meg, és legalább öt másik megsérült. Afgán áldozatokról nincs hír.

Afganisztánban június óta tart az elnökválasztások körüli procedúra. A kétfordulós választások első részét ugyanis még az egykori külügyminiszter, Abdullah Abdullah nyerte 45 százalékkal, a másodikat azonban már riválisa, Asraf Gáni 56,44 százalékkal. Amerika erőfeszítéseket tesz egy egyezség meghozatalára.

A politikai vákuumnak köszönhetően a tálibok aktivizálták magukat: Herat tartományban hétfőn egy amerikai katonát gyilkoltak meg. Az ISAF nem hozott nyilvánosságra részleteket a támadással kapcsolatban, egy keddi nyilatkozatukban azonban azt írták, hogy a katonát akkor ölték meg, mikor egy afgán katonai egyenruhát viselő férfi fegyverét az ISAF tag ellen emelte. Szintén aznap este két öngyilkos robbantó 26 üzemanyag tároló tartályhajót robbantott fel a pakisztáni- afgán határnál – írja a Reuters. Az egyik robbantó a detonációban halt meg, a másik pedig a támadást követő tűzharcban vesztette életét.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.