Egységkormány alakul Afganisztánban

Hosszas huzavona után pénteken nemzeti egységkormányról szóló megállapodást kötött egymással Afganisztán két elnökjelöltje. 

Reuters birtokába került dokumentum nem részletezi az új kormány összetételét, csupán annyi derül ki belőle, hogy mindkét fél delegál majd egy-egy bizottságot, és közösen dolgozzák ki az új vezetési struktúrát. Egyelőre azt sem tudni, hogy mikor alakul meg, de a megállapodás szerint augusztus végéig megegyeznek az ütemtervben. 

„Sokkal több minden köt minket össze, mint amennyi a kampány során megosztott" – mondta Asraf Gani egykori pénzügyminiszter az utóbbi hetek feszültségeire utalva. Az elnökválasztás első fordulóját még az egykori külügyminiszter, Abdullah Abdullah nyerte 45 százalékkal, a másodikat azonban már riválisa, 56,44 százalékkal. Ezt követően csalással vádolták meg egymást, július elején pedig már úgy tűnt, hogy az első fordulót megnyerő, de a másodikban alulmaradt Abdullah Abdullah magához ragadja a hatalmat.

John Kerry amerikai külügyminiszter azonban még időben Kabulba utazott – jelenleg is ott van – és hosszas tárgyalást követően megállapodott a felekkel, hogy újraszámolják a voksokat, valamint szóban az egységkormányról is megegyezés született. A pénteki fejlemények igencsak pozitívak Afganisztán jövőjét illetően, hiszen ez év decemberében a nemzetközi csapatok – teljesen vagy részlegesen – kivonulnak az országból.

Az, hogy marad-e egy tízezer fősre tervezett amerikai és NATO-katonákból álló csapat az országban, attól függ, hogy az új elnök aláírja-e az erről szóló Kétoldalú Biztonsági Megállapodást (BSA). Erre korábban minden jelölt ígéretet tett, ám a decemberi kivonulás dátuma egyre közeledik, és az Egyesült Államok még mindig nem tudja biztosan, hogy mire is készüljön.

A megállapodás aláírása mindkét fél érdeke: az USA vélhetően nem akarja Afganisztánban megismételni az iraki forgatókönyvet – az iraki háború végén ugyanis nem írták alá a BSA-t –, az afgán haderőnek pedig még szüksége lehet a nemzetközi támogatásra, valamint arra, hogy tovább folytatódjon hadereje kiképzése, hiszen szakértők szerint még közel sincs olyan szinten, hogy szembeszálljon a tálibokkal. (Reuters)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.