Közös európai válasz szükséges a migrációra

A vasárnapi földközi-tengeri tragédia miatt az uniós külügyminiszterek hétfői tanácskozásukon megvitatják a migráció kérdését - közölte Federica Mogherini, az Európai Unió külügyi főképviselője.

"Túl sokszor mondtuk már: soha többé" - szögezi le közleményében az olasz politikus, aki szerint haladéktalanul meg kell oldani a helyzetet, a szolidaritáson, az emberi jogok és méltóság tiszteletén alapuló unió számára ugyanis elfogadhatatlan mindaz, ami az EU déli határvidékén történik.

Az olasz politikus szerint a gyökerénél kell kezelni a problémát, az unió szomszédságában egyre terebélyesedő instabilitásnak kell véget vetni.

A volt olasz külügyminiszter egyúttal emlékeztetett, hogy az életmentés mind a 28 uniós tagállam felelőssége, ez a feladat mégis mindezidáig leginkább a déli tagállamokra hárult.

"Ezért holnap minden uniós tagállamot fel fogok szólítani, hogy tettekkel tegyenek tanúbizonyságot arról, hogy igazodnak azokhoz a közös alapértékekhez, amelyeket az unióhoz való csatlakozásukkor magukénak nyilvánítottak" - áll Federica Mogherini közleményében.

Az Európai Bizottság vasárnap közleményben tudatta: "mélyen bántják a földközi-tengeri tragikus események". A kommüniké szerint az unió egészének erkölcsi és humanitárius kötelessége lépéseket tenni. A bizottság szerint azonnali intézkedések kellenek a további tragédiák megakadályozása érdekében.

"Ez mind a 28 tagállam és az uniós intézmények közös felelőssége, s közös európai választ kíván" - nyomatékosítja közleményében a brüsszeli testület.

Vasárnap éjszaka egy migránsokat szállító kishajó borult fel a Földközi-tengeren, 210 kilométerre Lampedusa szigetétől. A tragédiának több száz halottja lehet. A mentőalakulatok még mindig kutatnak a túlélők után. A balesetet elsődleges információk szerint az okozta, hogy több százan rohantak át a csónak egyik oldalára, amikor észrevették egy kereskedelmi hajó közeledését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.