galéria megtekintése

Újabb tragédia a Földközi-tengeren, több száz halott

4 komment

NOL
NOL

Migránsokat szállító bárka borult fel éjfél körül a Földközi-tengeren 210 kilométerre az olasz Lampedusa szigettől. Szükségállapotot hirdettek, a mentőakció jelenleg is tart. A Times of Malta információi szerint 700 ember esett vízbe, több százan fulladhattak meg.

A baleset az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigettől (piros jelzés) 210 kilométerre történt líbiai vizeken
A baleset az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigettől (piros jelzés) 210 kilométerre történt líbiai vizeken
Googlemaps

A máltai haditengerészet szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy a líbiai vizeken történt baleset mentőakciójában olasz és kereskedelmi hajók is részt vesznek. Joseph Muscat máltai miniszterelnök közlése szerint a mentőcsapat szó szerint a vízen lebegő halottak között próbálja megtalálni az élőket. A túlélőket a szicíliai Cataniába szállítják.

A Times of Malta napilap beszámolója szerint a migránsokat szállító bárka helyi idő szerint éjfél körül borult fel. A balesetet elsődleges információk szerint az okozta, hogy több százan rohantak át a hajó egyik oldalára, amikor észrevették egy kereskedelmi hajó közeledését.

 

Úgy tudni, körülbelül 700 ember esett a tengerbe. Vasárnap délelőttre 28 embert sikerült kimenteni, a halottak száma még bizonytalan, de több százan veszhettek oda.

Túlélőket segítenek a partra Palermo kikötőjében
Túlélőket segítenek a partra Palermo kikötőjében
Guglielmo Mangiapane / Reuters

Miután Lampedusa parti őrsége éjjel megkapta az üzenetet, hogy hatalmas baleset történt, a kikötőket kiürítették és több partszakaszt lezártak. Minden hajót, még a halászhajókat is kiküldték segíteni, hajnalra alig maradt vízi jármű a kikötőkben.

Marta Bernardini, a szigeten alapított Mediterranean Hope nevű, migránsokat segítő alapítvány munkatársa a BBC-nek elmondta:"Nagyon szomorúak vagyunk. Nekünk, akik Lampedusán élünk és dolgozunk, minden nap nagyon nehéz, hogy tudjuk, milyen sok ember hal meg ilyen módon a Földközi-tengeren."

Húsz hajó és három helikopter vesz részt a mentésben jelenleg is. Egy máltai újságíró a BBC-nek azt mondta, hogy bár az ilyen események egyre gyakoribbak, a kereskedelmi hajók nincsenek felkészítve arra, hogy baj esetén azonnal meg tudják kezdeni a mentést.

Carlotta Sami, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője a SkyTG24 televíziónak elmondta, hogy tartanak tőle, ez lesz az utóbbi idők legnagyobb illegális migránsokat érintő tengeri katasztrófája. Csak ebben az évben több mint 1500 ember veszett oda a Földközi-tengeren – írja a Reuters.

A múlt héten is történt egy nagyon hasonló tragédia. Akkor mintegy 400 illegális bevándorló veszett oda, és csak 150 embert sikerült kimenteni. A halottak pontos száma nem ismert, de számos holttestet mosott partra a tenger Líbia párjainál.

Az EU-tagországokat nem érdekli

Az Olaszország által működtetett tengeri mentési művelet, a Mare Nostrum tavaly év végén ért véget. Helyét a jóval kisebb léptékű Triton vette át, melyet az EU határainak igazgatásáért felelős ügynökség, a Frontex indított.

Sok EU-tagállam szerint az unió nem engedheti meg magának, hogy havonta eurómilliókat fordítson az Afrikából és a Közel-Keletről a szegénység és a konfliktusok elől menekülő százezrek folyamatos mentésére. Nagy-Britannia például egyáltalán nem vesz részt a Tritonban, mondván, nem kell még bátorítani is az illegális bevándorlást, és a veszély talán elrettenti az embereket a lélekvesztőkön való átkeléstől.

A Mare Nostrum megszüntetése ellen sok emberjogi szervezet tiltakozott.

Justin Forsyth, a Save the Children csoport vezérigazgatója most ismét arra sürgeti az EU-t, hogy indítsa újra a koncentráltabb mentési munkákat, mert ami a Földközi-tengeren zajlik, „nem véletlen, hanem a mi politikánk közvetlen következménye”.

Tavaly rekordszámú, 170 ezer ember menekült át Afrikából és a Közel-Keletről a szegénység és a konfliktusok elől ezen a tengerszakaszon.

A Mare Nostrum és a Triton közti alapvető különbségekről ebben a cikkünkben írtunk.

A vízbe veszett több száz bevándorlóról érkezett híreket kommentálva Ferenc pápa a nemzetközi közösség határozott és gyors fellépését sürgette a Szent Péter téren vasárnap mondott beszédében. A katolikus egyházfő hangsúlyozta: „fivéreink és nővéreink jobb életet és boldogságot kerestek, mivel éheztek, üldözték őket, sebeket ejtettek rajtuk, kizsákmányolták őket és háborúk áldozatai voltak”.

Francois Hollande francia államfő az uniós bel- és külügyminiszterek összehívását sürgette vasárnap sürgős intézkedések megtételére. „Növelni kell a (járőröző) hajók számát, több légi ellenőrzés kell az övezetben, és sokkal intenzívebb küzdelem az embercsempészettel szemben, mert akik ezeket az embereket a hajókra teszik, csempészek, sőt terroristák” – fogalmazott Hollande.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.