Hollande: Akik ezeket az embereket a hajókra teszik, terroristák

Francois Hollande francia államfő az uniós bel- és külügyminiszterek összehívását sürgette vasárnap sürgős intézkedések megtételére, miután mintegy hétszáz ember veszhetett a tengerbe amiatt, hogy egy menekülteket szállító hajó éjszaka elsüllyedt a Földközi-tengeren Líbia és Olaszország között.

Amennyiben a halottak számára vonatkozó becslések megerősítést nyernek, „akkor ez az utóbbi évek legsúlyosabb katasztrófája a Földközi-tengeren” – mondta a francia elnök a Canal+ francia kereskedelmi televízióban.

Emlékeztetett arra óta, hogy év eleje óta egyre több hasonló tragédia történt menekültek szállító hajókkal, s ezért "cselekednünk kell". Jelezte azt is, hogy délelőtt telefonon egyeztetett Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel arról, hogy az uniós kül- és belügyminiszterek gyors összehívására van szükség a menekültek támogatására szolgáló intézkedések megerősítésére.

"Növelni kell a (járőröző) hajók számát, több légi ellenőrzés kell az övezetben és sokkal intenzívebb küzdelem az embercsempészettel szemben, mert akik ezeket az embereket a hajókra teszik, csempészek, sőt terroristák, mert pontosan tudják, hogy ezek a hajók lerobbant állapotban vannak, sőt azt is, hogy a nyílt tengeren fogják elsüllyeszteni őket és veszélybe sodorni több száz ember életét" - fogalmazott Hollande.

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága (UNHCR) szerint a szerencsétlenül járt, illegális bevándorlókat szállító hajó Líbia partjaitól 110 kilométerre borult fel. Egy közelben tartózkodó kereskedelmi hajó huszonnyolc embert vett a fedélzetre. A túlélők beszámolói szerint a hajó a fedélzetén több mint hétszáz emberrel indult útnak.

Barbara Molinario, az UNHCR egyik szóvivője azt mondta, hogy az olasz és a máltai hatóságok túlélők és holttestek után kutatnak a baleset helyszínén, az olasz Lampedusa szigetétől mintegy kétszázhúsz kilométerre délre. Sajtóértesülések szerint eddig huszonegy holttestet találtak, az áldozatok pontos száma azonban egyelőre ismeretlen. Hétfőn hasonló baleset történt a líbiai partok közelében, akkor egy nagyjából négyszáz menekültet szállító hajó süllyedt el Olaszország felé tartva.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) adatai szerint idén eddig 20 ezer illegális bevándorló ért partot Dél-Európában, ez valamivel kevesebb, mint 2014 első négy hónapjában. A mostani és a hétfői szerencsétlenség áldozatait leszámítva viszont idén már több mint ötszáz bevándorló vesztette életét a Földközi-tengeren. Az előző év hasonló időszakában ez a szám negyvenhét volt. Ennek oka, hogy az embercsempészek a líbiai kaotikus állapotok közepette embertelen körülmények között gyorsítják fel az emberek hajókra tételét.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.